پایان نامه برق الکترونیک گرایش قدرت:تخمین پارامترهای شبکه قدرت بر اساس کمیات بهره برداری اندازه گیری شده بهنگام با استفاده از واحدهای اندازه گیری فازوری جایابی شده به کمک الگوریتم ژنتیک |
دیماه 1392
تکه هایی از متن به عنوان نمونه :
چکیده
برنامه ریزی توسعه شبکه، برنامه ریزی بهره برداری و یافتن راهکارهایی برای بهبود امنیت و عملکرد اقتصادی سیستم قدرت همگی نیازمند انجام مطالعات سیستم میباشند. ضروریترین قدم در انجام این مطالعات، مدلسازی شبکه بوده که خود نیازمند اطلاعات دفیق از پارامترهای امپدانسی خطوط و ترانسفورماتورها است. این پارامترها میتوانند تحت شرایط کاری و محیطی و یا عمر تجهیزات تغییر نمایند. بنابراین نیازمند تخمین پارامترهای شبکه به صورت بهنگام خواهیم بود. در سالهای اخیر تخمین پارامترهای شبکه به صورت بهنگام براساس اطلاعات کمیات بهره برداری، موضوعی است که با بکارگیری واحدهای اندازه گیری فازوری مورد توجه واقع شده است. در این پایان نامه، روش پیشنهادی قادر است که با بهره گرفتن از 3 نوبت اندازه گیری از کمیات ولتاژ و جریان در ابتدای دوخط متوالی، پارامترهای آن دو خط و همچنین ولتاژ شین میانی را تخمین بزند. بوسیله این الگوریتم میتوان به طور همزمان به تخمین متغیرهای حالت و پارامترهای امپدانسی شبکه پرداخت. مزیت این روش نسبت به روشهای دیگر این است که به تعداد کمتری از دستگاههای اندازه گیری نیاز دارد. در این پایان نامه ابتدا به معرفی الگوریتم تخمین حالت-پارامتر پرداخته شده و سپس با توجه به الگوریتم ارائه شده به جایابی بهینه واحدهای اندازه گیری فازوری پرداخته خواهد شد. در پایان، جایابی بهینه واحدهای اندازه گیری فازوری و الگوریتم پیشنهادی تخمین حالت-پارامتر بر روی شبکه 39 باسه IEEE به عنوان شبکه آزمون پیادهسازی شدهاست.
واژههای کلیدی — تخمین پارامتر؛ تخمین حالت؛ کمیات بهره برداری؛ واحدهای اندازه گیری فازوری؛ جایابی بهینه PMU
فهرست
فصل اول: مقدمه. 1
1-1- مقدمه 2
فصل دوم: مروری بر منابع و پیشینهی تحقیق 5
2-1- مقدمه 6
2-2- روش تخمین پارامتر با بهره گرفتن از الگوریتم تخمین حالت. 7
2-2-1- تخمین حالت 9
2-2-2- محاسبه خطای پارامتر به روش آنالیز حساسیت 11
2-2-3- محاسبه خطای پارامتر به روش گسترش بردار حالت 15
2-3- روش مستقیم تخمین پارامتر 20
2-3-1- مدل خطوط انتقال 22
2-3-2- مدل ترانسفورماتور 25
2-3-3- الگوریتم تخمین پارامتر در روش مستقیم 27
2-4- جایابی بهینه واحدهای اندازهگیری فازوری. 27
2-4-1- روش توپولوژیکی تحلیل مشاهدهپذیری 29
2-5- نتیجهگیری 31
فصل سوم: الگوریتم ارائه شده برای تخمین پارامتر و جایابی بهینه واحد اندازهگیری فازوری32
3-1- مقدمه 33
3-2- الگوریتم تخمین حالت- پارامتر 34
3-2-1- بررسی نحوه عملکرد الگوریتم تخمین حالت- پارامتر 35
3-3- جایابی بهینه واحدهای اندازهگیری فازوری. 38
3-3-1- توصیف کلی الگوریتم جایابی بهینه واحد اندازهگیری فازوری 40
فصل چهارم: نتایج شبیهسازی. 51
4-1- مقدمه 52
4-2- نتایج بدست آمده برای جایابی بهینه واحدهای اندازهگیری فازوری 53
4-2-1- نتایج جایابی بهینه واحدهای اندازهگیری فازوری به منظور تخمین حالت سیستم 53
4-2-2- نتایج جایابی بهینه واحدهای اندازهگیری فازوری به منظور تخمین حالت و پارامترهای سیستم به طور همزمان. 57
4-2-3- نتایج جایابی بهینه واحدهای اندازهگیری فازوری با در نظر گرفتن شینهای تزریق صفر 61
4-3- ارزیابی دقت تخمینگر پارامترهای سیستم 66
4-3-1- بررسی تأثیر تعداد نمونه گیریها بر دقت تخمین 66
4-3-2- بررسی تأثیر فاصله نمونهگیریها بر دقت تخمین 68
4-3-3- تخمین پارامترهای یک خط بوسیله ترکیبهای مختلف 75
فصل پنجم: جمعبندی و پیشنهادها 78
5-1- جمعبندی 79
5-2- پیشنهادها 81
مراجع. 82
پیوست84
فصل 1- فصل اول
مقدمه
1-1- مقدمه
برنامه ریزی توسعه شبکه، برنامه ریزی بهره برداری و یافتن راهکارهایی برای بهبود امنیت و عملکرد اقتصادی سیستم قدرت همگی نیازمند انجام مطالعات سیستم میباشند. ضروریترین قدم در انجام این مطالعات، مدلسازی شبکه بوده که خود نیازمند اطلاعات دقیق از پارامترهای امپدانسی خطوط و ترانسفورماتورها است. تخمین پارامترهای شبکه به صورت بهنگام بر اساس اطلاعات کمیات بهره برداری موضوعی است که با بهکارگیری واحدهای اندازه گیری فازوری مورد توجه واقع شده است.
تخمین پارامتر[1] روندی است که طی آن یک یا چند پارامتر شبکه که درستی آنها مشخص نیست، تخمین زده میشوند. مقادیر صحیح پارامترها برای عملکرد امن و اقتصادی سیستم قدرت مورد نیاز است. بیشتر کاربردهای اقتصادی و امنیتی شبکه به مقادیر دقیق پارامترهای شبکه نیاز دارد. این در حالی است که پایگاه داده ها اغلب دارای پارامترهای نادقیق هستند. خطای پارامترها ممکن است به دلایل زیر باشد:
اطلاعات نادقیقی که سازنده تجهیزات در اختیار مشتری قرار میدهد.
تغییرات در شبکه که به اطلاع اپراتورهای پایگاه داده نرسیده است.
عملکرد شبکه در شرایطی متفاوت از فرضیات ایدهآلی که برای محاسبات ریاضی فرض شده است.
نادقیق بودن دستگاههای اندازه گیری
سازندههای تجهیزات قدرت آزمایشهایی را بر روی تجهیزات خود انجام می دهند. با این آزمایشها پارامترهای مدار معادل تجهیز خود را به دست آورده و در اختیار مشتری قرار می دهند. باید دقت داشت که این پارامترها به دلایل مختلفی دارای خطا میباشند. اگر این پارامترها در پایگاه داده بدون تصحیح ثبت شوند ممکن است در نتایج مطالعات سیستم خطا به وجود آورند. شبکه قدرت دائماً در حال تغییر است. عملکرد رلهها در هنگام خطا و جدا کردن خطوط، خارج کردن تجهیزات قدرت مانند ترانسفورماتورها و خطوط به علت تعمیرات، ورود و خروج واحدهای تولیدی و مصرفی و تغییر در تپ ترانسفورماتورها از جمله تغییراتی است که به دفعات در سیستم قدرت در حال رخ دادن است. در این بین ممکن است برخی از این تغییرات به علل مختلف در پایگاه داده ها ثبت نشود. پس لازم است این تغییرات شناسایی شوند. علاوه بر این موضوع مدلهایی که برای سیستم ارائه میشود شامل معادلات غیرخطی خواهد بود. برای بالا بردن سرعت و سادهسازی محاسبات اغلب خطیسازیهایی در معادلات صورت میگیرد که این باعث کاهش دقت در محاسبات و در نتیجه کاهش دقت پارامترهای تخمین زده خواهد شد؛ بنابراین برای عملکرد صحیح سیستم قدرت، پایگاه داده باید امکان بهروز کردن پارامترها را به طور پیوسته دارا باشد.
کاربردهای امنیتی شبکه نیازمند اطلاعات دقیقی از شبکه است. همان طور که بیان شد به دلایل مختلف ممکن است مقادیر ثبتشده برای پارامترها با خطا همراه باشند. در حفاظت سیستمهای قدرت، الگوریتمهای حفاظتی مختلفی همچون الگوریتم حفاظتی رله دیستانس مستلزم دسترسی به پارامترهای دقیق شبکه برای تنظیم رلهها و در صورت بروز خطا، مکانیابی آن است؛ بنابراین نیازمند دسترسی به پارامترهای دقیق هر خط هستیم.
در بهره برداری از شبکه نیز این امر بسیار مهم است. با اندازه گیری کمیتهای موثر مانند ولتاژها، جریانها و توان خطوط، وضعیت خطوط انتقالی و پارامترهای آن، وضعیت کلیدها، فرکانس، توان تولیدی واحدها، تپ ترانسها و. بررسی میشود. این اطلاعات به نرمافزارهای مختلفی مانند نرمافزار تخمین زننده حالت سیستم ارسالشده تا وضعیت کلی سیستم در دسترس باشد. اطلاعات به دست آمده از این فعالیتها بایستی به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد تا نتایج این بررسیها به طور دقیق در اختیار بهرهبردار شبکه قرار گیرد تا بهرهبردار بتواند با سرعت کافی جهت جلوگیری از ایجاد اختلالات بزرگ، اقدامات مورد نیاز را انجام دهد.
دقت تخمین پارامتر به شدت به دقت اندازه گیریها وابسته است. همواره در سیستمهای اندازهگیری عواملی همچون نویز و خطا در کالیبره کردن دستگاههای اندازه گیری وجود دارد که این باعث کاهش دقت اندازه گیری و به تبع آن کاهش دقت در تخمین پارامتر خواهد بود ][1][. در گذشته اندازه گیری کمیتهای سیستم قدرت توسط سیستمهای اندازه گیری سنتی صورت میگرفته است. این سیستمها از دقت مناسبی برخوردار نبودند. مشکل دیگر این سیستمها همزمان نبودن عملکرد آنها بود. در یک زیرسیستم که به صورت مجزا کار می کند، همزمانسازی به معنای گسترده معنا نخواهد داشت؛ چرا که یک سیگنال پالس می تواند تمام اندازه گیریها را همزمان کند؛ اما هنگامیکه کمیتهای اندازه گیری از مناطق مختلف بدست آورده میشوند، نیاز داریم تا با بهره گرفتن از سیستمی مناسب این کمیتها را همزمان کرده و تا جای ممکن دقت اندازه گیری و به تبع آن دقت تخمین را بالا ببریم.
در این پایاننامه اصول الگوریتم پیشنهادی برای تخمین پارامترهای شبکه و ولتاژ شینها مبتنی بر دستهبندی خطوط شبکه به بستههای متشکل از دو خط متوالی میباشد. ترکیب هر دو خط متوالی و سه شین آنها تشکیل یک بسته تخمین پارامتر را داده که واحد اندازهگیری فازوری[2] در ابتدای دو خط قرارگرفته و با اندازه گیری ولتاژ و جریان ابتدای خطوط در طی چند نمونه اندازه گیری قادر به تخمین پارامترهای دو خط و ولتاژ شین میان آنها خواهند بود.
در یک شبکه واقعی با تعداد خطوط زیاد، ترکیبات متعددی از بستههای دوتایی خطوط وجود دارد لذا انتخاب یک آرایش بهینه برای نصب واحدهای اندازه گیری فازوری مستلزم محاسبات بهینهسازی میباشد. فرآیند کلی الگوریتم پیشنهادی برای تخمین پارامترها و حالت سیستم را میتوان به دو مرحله کلی تقسیمبندی نمود. در مرحله اول، با توجه به تمام ترکیبات ممکن برای بستههای دوتایی خطوط، بر اساس یک روش بهینهسازی مانند الگوریتم ژنتیک محل نصب واحدهای اندازه گیری فازوری در شبکه جایابی میگردند. اساس بهینهسازی بر حداقلسازی تعداد واحدهای اندازهگیری فازوری برای رویتپذیری و تخمین تمام خطوط و ولتاژ شینها میباشد. پس از جایابی بهینه محل واحدهای اندازه گیری فازوری بر روی شینهای شبکه، ترکیب بستههای دوتایی خطوط برای تخمین پارامترهای شبکه مشخص شده که با پیادهسازی الگوریتم تخمین پارامتر-حالت بر روی هر بسته میتوان پارامترهای خطوط و ولتاژ شینها را تخمین زد. برای این منظور باید حداقل 3 نمونه اندازه گیری شده از کمیات ولتاژ و جریان ابتدای خطوط تهیه گردد. از ویژگیهای این الگوریتم میتوان به کاهش زیاد تعداد دستگاههای اندازه گیری و عملکرد مستقل تخمینگر پیشنهادی برای هر بسته دوتایی از خطوط شبکه اشاره کرد. در پایان برای بررسی عملکرد الگوریتم پیشنهادی، شبکه 39 شینه IEEE انتخاب شده است. در این شبکه ابتدا جایابی بهینه دستگاههای اندازه گیری انجام شده و سپس به بررسی عملکرد الگوریتم تخمین-پارامتر پرداخته خواهد شد.
فصل 2- فصل دوم
مروری بر منابع و پیشینهی تحقیق
2-1- مقدمه
از ابتدای پدید آمدن و گسترش شبکه قدرت همواره به دنبال مدل کردن آن بودهایم. همواره برای مطالعه، برنامه ریزی، بالا بردن امنیت سیستم، توزیع اقتصادی بار به منظور کاهش هزینه تولید و تلفات و . نیازمند مدلی برای سیستم هستیم. این مدل شامل پارامترهای سری و موازی خطوط، مدل ترانسفورماتورها، ژنراتورها، جبرانسازها و دیگر المانهای استفادهشده در سیستم قدرت است. مدل سیستم می تواند بسیار پیچیده و شامل معادلات غیرخطی باشد و یا سادهشده و به صورت خطی مدل شود؛ بنابراین مدلهای گوناگون با دقتهای مختلفی را میتوان برای سیستم در نظر گرفت. از جمله پارامترهایی که در مدل سیستم بسیار مهم هستند پارامترهای خطوط هستند. پارامترهای خطوط شامل مقاومت و راکتانس سری خطوط و سوسپتانس موازی آنها در راهاندازی نرمافزارهای آنالیز سیستم قدرت نقش مهمی دارند. دقت پارامترهای خطوط نقشی اساسی در تعیین دقت خروجیهای این نرمافزارها دارد.
الگوریتمهای مختلفی برای محاسبه پارامترهای خطوط انتقال در گذشته ارائهشده است. روشهای کلاسیک و تئوری که در[[ii]] ارائهشدهاند از فاکتورهایی مانند پارامترهای هندسی هادیها، نوع هادی و در نظر گرفتن شرایط محیطی برای تخمین پارامتر استفاده می کنند. ممکن است مقادیر حقیقی این فاکتورها با مقادیر به کار گرفتهشده در معادلات تفاوت داشته باشد. از طرف دیگر در محاسبات، سادهسازیهایی در ابعاد هندسی هادیها و روابط مغناطیسی آن صورت میگیرد که این خود باعث کاهش دقت تخمین پارامترها میشود. در این روشها امکان تخمین پارامترهای توالی مثبت و منفی و صفر با ساختارهای هندسی و هادیهایی با جنسهای مختلف به راحتی امکانپذیر است.
روش دیگری در ][iii][ ارائه شده است که در آن یکی از ترمینالها را اتصال کوتاه کرده و یا آن را در حالت مدار باز قرار می دهند و با بهره گرفتن از
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1398-12-03] [ 04:47:00 ق.ظ ]
|