سازمانهای تامین کننده قطعات خودرو
 

استاد راهنما:
 

دکتر اکبر عالم تبریز
 

استاد مشاور:
 

دکتر حسام زند حسامی

 

فهرست مطالب:
چکیده 1
فصل اول کلیات تحقیق 2
مقدمه. 3
1-1 بیان مسأله. 4
1-2 ضرورت و اهمیت انجام تحقیق 6
1-3 اهداف تحقیق 7
1-4 فرضیه ها 7
1-5 روش پژوهش. 7
1-6 تعریف اصطلاحات و متغیرها 8
فصل دوم ادبیات موضوع 10
مقدمه. 11
بخش اول : برنامه ریزی منابع سازمان 11
2-1 تعریف سیستم های ERP.
2-2 سیر تکاملی برنامه ریزی منابع سازمان 13
2-2-1 برنامه ریزی مواد. 15
2-2-2 برنامه ریزی منابع ساخت 15
2-3 سیستم­های تشکیل دهنده برنامه ­ریزی منابع سازمان 17
2-4 چرخه عمر سیستم های برنامه ­ریزی منابع سازمان 18
2-5 ساختار و اجزای سیستم های برنامه ­ریزی منابع سازمان 19
2-5-1 اطلاعات پایه سازمان 19
2-5-2 برنامه­ ریزی تولید 20
2-5-3 بازاریابی 20
2-5-4 توزیع و فروش. 20
2-5-5 مدیریت کیفیت جامع 21
2-5-6 مدیریت مواد. 21
2-5-7 کنترل 21
2-5-8 منابع انسانی 21
2-5-9 مدیریت پروژه. 22
2-5-10 امور مالی 22
2-5-11 نگهداری و تعمیرات کارخانه. 22
2-6 عوامل کلیدی موفقیت در سیستم‌های برنامه‌ریزی منابع سازمان. 23
2-7 مزایا و معایب سیستم برنامه ­ریزی منابع سازمان 28
2-7-1 مزایا 28
2-7-2 معایب. 29
2-8 گزینه­های پیاده سازی سیستم های برنامه ­ریزی منابع سازمان. 30
2-9 معیارهای ارزیابی سیستم برنامه ریزی منابع سازمان. 33
بخش دوم: مدیریت زنجیره تأمین 34
2-10 مقدمه ای بر مدیریت زنجیره تأمین 34
2-11 پیشینه و سیر تحول مدیریت زنجیره­ تأمین 35
2-12 تعریف مدیریت زنجیره­ تأمین 38
2-13 یکپارچگی زنجیره­ تأمین 40
2-14 اهمیت یکپارچه سازی زنجیره ­تأمین 41
2-15 عملکرد زنجیره­ تأمین 42
2-16 افزایش کارایی و اثربخشی زنجیره ­تأمین 43
2-17 عملکرد های مدیریت در مقابله با چالش های زنجیره­ تأمین. 47
2-18 ارزیابی عملکرد زنجیره ­تامین 49
بخش سوم ارتباط و تأثیر برنامه ­ریزی منابع سازمان بر عملکرد زنجیره ­تأمین 54
2-19 کشف استدلالهایی برای برنامه­ ریزی منابع سازمان و یکپارچگی مدیریت زنجیره تامین 54
2-20 یکپارچگی برنامه ­ریزی منابع سازمان ومدیریت زنجیره تامین 57
فصل سوم روش تحقیق 59
مقدمه. 60
3-1 روش تحقیق 60
3-2 جامعه آماری و دلایل انتخاب آن 62
3-3 روش نمونه ­گیری و تعیین حجم نمونه. 63
3-3-1 حجم نمونه. 63
3-3-2 روش نمونه گیری 64
3-4 ابزار و روش های گردآوری داده ­های تحقیق 65
3-4-1 مقیاس و طیف ابزار اندازه گیری تحقیق. 66
3-4-2 سنجش روایی پرسشنامه. 67
3-4-3 سنجش پایایی پرسشنامه ( ابزار تحقیق ). 67
3-5 متغیرهای تحقیق 69
فصل چهارم تحلیل داده ­ها 72
مقدمه. 73
4- 1 بخش اول آمار توصیفی 73
4-2 بخش دوم آمار استنباطی 75
2-4-1 بررسی جایگاه ماژول­ها در سازمان 75
2-4-2 بررسی تاثیر ماژول­های برنامه­ ریزی منابع سازمان بر عملکرد زنجیره تامین 78
فصل پنجم نتیجه گیری و پیشنهادات 82
مقدمه. 83
5-1 تحلیل یافته های تحقیق 83
5-2 پیشنهادهای کاربردی مدیریتی از فرضیه های تحقیق 85
5-3 محدودیت های تحقیق 85
5-4 پیشنهاد به محققان برای تحقیقات آینده. 86
منابع 87
Abstract
چکیده:
امروزه سازمان­های تجاری با محیطی پیچیده­تر و رقابتی­تر از گذشته روبرو هستند. موفقیت تجاری یک سازمان تنها به تجزیه و تحلیل وضعیت درونی آن سازمان محدود نشده و تا اندازه ای زنجیره­تأمین و توزیع آن را نیز شامل می شود. مدیریت یکپارچه زنجیره­تامین یک فرآیند پیچیده است، زیرا سازمان­ها و شرکای سازمانی بسیاری با منافع متفاوت در عملیات زنجیره­تأمین درگیر می­باشند. در زنجیره­تامین، مدیران و رؤسای هر سازمان به منظور پاسخگویی به نیازهای مشتریان و افزایش حداکثری سودآوری، نیازمند همکاری متقابل با شرکای تجاریشان هستند.برنامه ریزی منابع سازمان همواره یک مولفه جدایی­ناپذیر از مدیریت زنجیره­تامین فرض شده است. هدف این تحقیق شناسایی و آماده سازی مدیران برای داشتن بینشی صحیح از تاثیر 5 ماژول برنامه ­ریزی منابع سازمان (یکپارچگی، برنامه ریزی تولید، کنترل، مدیریت مواد و مدیریت جریان کار) بر عملکرد زنجیره­تامین می­باشد تا با توجه به نتایج آن به بهبود آن همت گمارند. روش تحقیق حاضر بر پایه هدف و ماهیت توصیفی- پیمایشی استوار بوده و ابزار اصلی آن پرسشنامه است. این پرسشنامه به صورت تصادفی میان کاربران بخش برنامه ریزی منابع سازمان در بین 5 شرکت تامین کننده ایران­خودرو توزیع گردیده است. در تجزیه و تحلیل پرسشنامه از مباحث استنباطی و توصیف آماری مورد استفاده قرار گرفته است. آماره­های توصیفی شامل جداول فراوانی بوده، در سطح استنباطی از معادله رگرسیون برای بررسی تأثیر آن و از روش آزمون میانگین تک متغیره برای تعیین جایگاه این ماژول­ها در سازمان استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می­دهد که ماژول­های یکپارچگی، برنامه ریزی تولید، مدیریت مواد، کنترل و مدیریت جریان کار تاثیری بر عملکرد زنجیره­تامین نداشته و به تبع آن سیستم برنامه ریزی منابع سازمان بر عملکرد زنجیره تامین تاثیر نخواهد بود.
فصل اول: کلیات تحقیق
مقدمه:
دنیای رقابتی امروز، تولیدکنندگان محصول و ارائه کنندگان خدمات به سمتی سوق داده تا محصولات و خدمات خود را با کیفیتی بالاتر، مطابق با نیازهای خاص مشتریان و در زمانی کوتاه­تر ارائه دهند. شرکت­ها برای حفظ توان رقابتی خود در این محیط تجاری، به دنبال راه کارهای جدیدی هستند، روشی که بتوان به وسیله آن از ظرفیت­ها و منابع موجود بیشترین استفاده را نموده و موجودی در گردش شرکت را کاهش دهد. در حقیقت هر شرکت، مجموعه ­ای پیچیده از گردش فعالیت­ها و فرآیند­های مختلف اطلاعاتی است که این موضوع تحقق اهداف فوق را دشوار می­سازد. در نتیجه مدیریت درست فعالیت ها و اطلاعات یک سازمان، تنها راه­حلی است که می ­تواند در دستیابی به اهداف رقابتی یاری­رسان باشد. در بیشتر سازمان­ها، به خصوص کارخانه­ها و شرکت­های تولیدی، ریشه اصلی مشکلات موجود، فقدان همکاری و هماهنگی در استفاده از منابع در دسترس کارخانه (افراد، اطلاعات، مواد، ابزار) و نیز ضعف مدیریت فرآیندهای کاری است. یک مدیریت ضعیف با کاهش سطح کیفیت، سرعت فرآیند پاسخگویی به مشتری را کاهش داده و در نهایت به افزایش هزینه­ها می­انجامد. در این صورت، سازمان محکوم به ترک عرصه رقابت خواهد بود.
پیشرفت­های اخیر که در فناوری، نرم­افزار­های فناوری اطلاعات[1] و اطلاعات کامپیوتری مشاهده گردیده، مدیران را قادر ساخته است تا از طریق سیستم­های اطلاعاتی مختلف، در کوتاهترین زمان و با سهولت به داده­های مختلف سازمان دسترسی داشته باشند. این داده­ ها عموماً در سه سطح استراتژیکی، تاکتیکی و عملیاتی وجود دارند.
در این میان دو سیستم اصلی شامل مدیریت زنجیره­تأمین و مدیریت برنامه ریزی منابع سازمان از اهمیت خاصی برخوردار هستند و در قلب جریان اطلاعات شرکت قرار دارند. زنجیره تأمین مجموعه ­ای از تسهیلات و کانال­های توزیعی است که از مواد خام استفاده کرده، آن ها را به محصول نیمه ساخته و یا محصول نهایی تبدیل می­ کند و محصول نهایی را به دست مشتری می­رساند. این زنجیره،سازمان تولید کننده، تأمین­کنندگان آن، کانال­های توزیع و فروشندگان محصول را در بر می­گیرد.
بر اساس تعریف ارائه شده توسط جامعه بین المللی، آن دسته از اطلاعات توسط سیستم­های اجرایی ارائه می­شود که امکان بهینه­سازی فعالیت­های تولید را از صدور سفارش تا تولید کالاهای نهایی فراهم کند. این سیستم­ها با بهره گرفتن از داده­های جاری و دقیق، فعالیت­های کارخانه را هدایت کرده و به محض وقوع مشکلات، اقدامات لازم به منظور رفع آن­ها را انجام می دهد. بنابراین با پاسخگویی سریع به شرایط متغیر و متمرکز، کاهش فعالیت­های فاقد ارزش افزوده، عملیات و فرآیند­های کارخانه به شکل موازی هدایت می­شود.
از این رو سیستم برنامه ­ریزی تولید، یک سیستم حیاتی در پائین­ترین سطح کارخانه است که اطلاعات لازم را برای به اجرا درآمدن تولید فراهم می­ کند. سیستم برنامه ­ریزی منابع سازمان، یک سیستم واسط بین زنجیره­تأمین و خط تولید کارخانه است که کلیه فعالیت­های برنامه ­ریزی داخل سازمان تولید کننده را در بر می­گیرد.
این تحقیق بر آن است تأثیر پیاده سازی برنامه ­ریزی منابع سازمان را بر عملکرد مدیریت زنجیره­تأمین مورد ارزیابی قرار دهد.
1-1- بیان مسأله
بسیاری از مطالعات، اهمیت سیستم برنامه ­ریزی منابع سازمان را در اثربخشی عملکرد شرکت­ها نشان می­دهد و به این دلیل است که سیستم برنامه ­ریزی منابع سازمان یکی از مهمترین پیش نیازها برای رقابت در عرصه تجارت جهانی و به دست آوردن سود رقابتی در این نوع اقتصاد شده است.
اجرای سیستم برنامه ­ریزی منابع سازمان منجر به اعمال تغییرات مهم در سازمان است که یکی از نتایج آن هدایت و سازمان­دهی زنجیره­تأمین آن سازمان می باشد، بنابراین تمامی افرادی که در زنجیره تأمین، به نحوی درگیر هستند، نیاز به درک و فهم این تغییرات دارند. اگر این تغییرات به درستی درک نشود، بر روی عملکرد کسب­ وکار -که شامل مدیریت­ زنجیره­تامین نیز می شود- تأثیراتی می­گذارد که این موضوع بر عملکرد کلی سازمان تأثیرگذار

 

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...