پایان نامه ارشد رشته حقوق : بررسی مباحث مهم و پرچالش مسئولیت مدنی مطبوعاتی |
مبحث اول: تعاریف 5
گفتار اول: فعالیت مطبوعاتی. 5
بند اول: معنای عام . 6
بند دوم: معنای خاص 7
گفتار دوم: مطبوعات 7
بند اول: تعریف لغوی 7
بند دوم: تعریف اصطلاحی 8
گفتار سوم: روزنامهنگاران 10
بند اول: نویسنده. 11
بند دوم: خبرنگار . 11
بند سوم: مدیرمسئول. 12
بند چهارم: صاحب امتیاز. 12
بند پنجم: سردبیر. 12
مبحث دوم: تاریخچه مطبوعات و قوانین مطبوعاتی . 13
گفتار اول: تاریخچهی مطبوعات . 13
بند اول: قبل از مشروطه 14
بند دوم: بعد از مشروطه 16
گفتار دوم: تاریخچه قوانین مطبوعاتی . 20
بند اول: قبل از انقلاب اسلامی 20
بند دوم: بعد از انقلاب اسلامی 21
مبحث سوم: اقسام مسئولیتهای مطبوعاتی 25
گفتار اول: مسئولیت مدنی 25
گفتار دوم: مسئولیت کیفری 26
مبحث چهارم: قوانین حاکم بر فعالیتهای مطبوعاتی 27
گفتار اول: قانون مسئولیت مدنی مصوب سال 1339 28
گفتار دوم: قانون مطبوعات مصوب 1364 و الحاقیات و اصلاحیات مصوب 1379. 29
فصل دوم: مبانی مسئولیت مدنی ناشی از فعالیتهای مطبوعاتی. 32
مبحث اول: مبنای مسئولیت مدنی روزنامهنگاران . 33
گفتار اول: نظریهی تقصیر 33
گفتار دوم: نظریه خطر. 42
گفتار سوم: نظریهی تضمین حق 48
مبحث دوم: مبنای مسئولیت مدنی سایر اشخاص مرتبط با مطبوعات 52
فصل سوم: مسئولیت مدنی مطبوعاتی و آثار ناشی از آن 54
مبحث اول: مسئولیت مدنی مطبوعاتی 55
گفتار اول: مسئولیت مدنی روزنامهنگاران . 56
بند اول: حدود مسئولیت نویسنده . 56
بند دوم: حدود مسئولیت خبرنگار 58
بند سوم: حدود مسئولیت مدیر مسئول 60
بند چهارم: حدود مسئولیت صاحب امتیاز 68
بند پنجم: حدود مسئولیت سردبیر . 69
گفتار دوم: مسئولیت مدنی سایر اشخاص مرتبط با مطبوعات 70
گفتار سوم: تعیین مسئول مدنی در فضای مطبوعاتی . 72
گفتار چهارم: نظریههای مسئولیت مدنی مطبوعاتی 78
بند اول: نظریهی مسئولیت شخصی 78
بند دوم: نظریهی مسئولیت جمعی یا تضامنی 80
بند سوم: نظریهی مسئولیت ترتیبی. 82
گفتار پنجم: روشهای تقسیم مسئولیت مطبوعاتی 84
بند اول: روش تضامنی. 85
بند دوم: روش تساوی (بالسّویه). 88
بند سوم: روش میزان مداخلهی اسباب 89
بند چهارم: روش به نسبت درجهی تقصیر . 91
مبحث دوم: جبران خسارات مطبوعاتی . 93
گفتار اول: بررسی صور مختلف خسارات در حوزه مطبوعات 93
بند اول: خسارات فردی و جمعی. 94
بند دوم: خسارات مادی و معنوی. 94
گفتار دوم: روشهای شایع جبران خسارات مطبوعاتی 95
بند اول: جبران خسارت از طریق وجه نقد یا پرداخت مادی . 97
بند دوم: جبران خسارت از طریق دادن حق پاسخ 102
بند سوم: جبران خسارت از طریق عذرخواهی و انتشار حکم در جراید . 106
نتیجهگیری. 110
فهرست منابع و مآخذ. 113
چکیده
مسئولیت گاهی ریشهی قراردادی دارد و با نقض تعهد قراردادی ایجاد میشود و گاهی نیز ریشهی غیرقراردادی یا خارج از قرارداد دارد، که قسم اخیر از مسئولیت با عناوین متفاوتی از جمله مسئولیت مدنی، ضمان قهری و الزامات خارج از قرارداد، به کار برده میشود که در حوزهی مطبوعات، قسم دوم از مسئولیت از اهمیت خاصی برخوردار است، چرا که در این زمینه با ابهامات و نواقص بسیاری از لحاظ منابع قانونی و کارهای علمی و پژوهشی روبرو هستیم. در رابطه با مباحث مبانی مسئولیت مدنی، نظریات متفاوتی بیان شده است که عبارتند از: نظریهی تقصیر، نظریهی خطر، نظریهی تضمین حق، نظریهی مختلط و نظریهی واسط که مهمترین آنها سه نظریهی اول است و سؤال اصلی و کلیدی که در رابطه با این موضوع مطرح است این است که کدام یک از نظریات مذکور را بایستی به عنوان مبنای مسئولیت مدنی مطبوعاتی در نظر گرفت؟ که بایستی بر اساس قوانین و مقررات حقوقی موجود در این رابطه و شرایط و ضوابط مطبوعات و اعضای مطبوعاتی بررسی و تعیین گردد. دستاندرکاران مطبوعاتی (که ممکن است اعضای ثابت و دائمی مطبوعات باشند، که در اصطلاح روزنامهنگاران نامیده میشوند و یا سایر اشخاص مرتبط با مطبوعات، که به طور موقتی، فعالیتی را از طریق مطبوعات اعمال مینمایند)، از توانایی زیادی در نادیده گرفتن حقوق مردم و ورود ضرر به آنان برخوردارند که بایستی با وضع قوانین و مقررات متناسب با شرایط حال حاضر و انجام کارهای علمی و پژوهشی و ایجاد اصول حقوقی، از این توانایی کاست و حقوق افراد جامعه را حفظ نمود و یا در صورت ورود ضرر، بتوان مسئول واقعی و مستحق جبران را با در نظر گرفتن مبنای مسئولیت مطبوعاتی تعیین و با بررسی روشهای جبران، روشی مناسب با نوع خسارت در حوزهی مطبوعات و میزان زیانهای وارده، برگزید تا در حدّ امکان خسارات وارده ترمیم شود و از سوی دیگر نیز، بایستی به حقوق و آزادیهای مطبوعات توجه داشت تا بتوانند با اعمال حقوق و اختیارات خود و عدم هرگونه اخلال در عملکردشان، به وظایف و تکالیف خطیر خود بپردازند. اکثریت خسارات مطبوعاتی از نوع خسارات معنوی هستند که بایستی روشهای خاصی را برای جبران آنها برگزید که عبارتند از: دادن حق پاسخ، عذرخواهی، انتشار حکم در جراید و پرداخت مادی، که با توجه به میزان خسارات و شرایط آن میتوان از تمامی و یا بعضی از آنها استفاده نمود.
واژههای کلیدی: 1- مسئولیت مدنی 2- روزنامهنگاران 3- فعالیتهای مطبوعاتی 4- جبران خسارات معنوی
مقدمه
امروزه بحث رسانهها به طور عام و رسانههای نوشتاری به صورت خاص (مطبوعات)، در رشتههای گوناگونی نظیر علوم ارتباطات، جامعهشناسی (وسایل ارتباط جمعی)، روانشناسی و حقوق از زوایای مختلف مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. علم حقوق به صورت سنتی متکفل نظمدهی به قلمروهای گوناگون اجتماعی و از جمله مطبوعات بوده است.
مسئولیت مدنی، که با عناوین متفاوتی از جمله ضمان قهری، الزامات خارج از قرارداد، جبران خسارات، به کار برده میشود یکی از موضوعات مهم و پرچالش در حوزهی حقوق خصوصی است. وجود قواعد عام و خاص و در عین حال متعدد در این بحث باعث پیچیدگی آنها از یکسو و مورد ابتلا و فراگیر بودن آنها موجب اهمیت این بخش از سوی دیگر شده است. در حقوق ایران به دلیل استفاده از منابع و مبانی مختلط اسلامی و حقوق خارجی و عدم تنقیح مبانی مذکور و احکام ناشی از آنها تا حدی شاهد پراکندگی هستیم. علاوه بر اینکه کتب و مقالات تألیفی در این زمینه نیز محدود و غیرکافی میباشد. به همین دلیل، بررسی و تبیین اصول و مبانی مسئولیت مدنی و ضمان قهری در حقوق ما چندان آسان نیست.،که این چالش و دشواری، در حوزهی مطبوعات، بیشتر است، چرا که در رابطه با موضوع مسئولیت مدنی مطبوعاتی با کمبود بیشتری از لحاظ منابع علمی و پژوهشی روبرو هستیم و همچنین منابع قانونی موجود نیز، دارای ابهامات و نواقص بسیاری میباشند.
در هر جامعهای، مطبوعات از جایگاه ویژهای برخوردارند، چرا که تأثیر بسزایی در روند اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی هر جامعه دارند و افکار عمومی مردم را تحت تأثیر فعالیتهای خود قرار میدهند. سخن گفتن از نقش و تأثیر آن بر جوامع امروزی مقولهی تازهای نمیباشد، چرا که امروزه همه جوامع بشری کم و بیش در مورد اهمیت ویژه و جایگاه حساس این رسانه اتفاقنظر دارند. میزان تأثیرگذاری مطبوعات در روند امور جامعه آنچنان است که اغلب، جریان اجتماعی یکی از اصلیترین محورهای تمرکز خود را معطوف به این عرصه می کند و موفقیت یا عدم موفقیت خود را در گرو میزان توجه فعالیت مطلوب مطبوعاتی میداند. با این همه پرداختن به این مقوله در جامعه کنونی ما به ویژه از آنرو اهمیت مییابد که کشور ما در چند سال اخیر شرایط تازهای را در عرصههای گوناگون اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی تجربه نموده و می کند.
فلذا در این پژوهش سعی شده است تا با تبیین و بررسی مباحث مهم و پرچالش مسئولیت مدنی مطبوعاتی، (که از جملهی آنها میتوان به بحث مبانی مسئولیت مدنی مطبوعاتی، قلمرو و حدود مسئولیت مطبوعاتی و مباحث جبران خسارات مطبوعاتی اشاره نمود) قواعد و معیارهای کاربردی و حقوقی را در این رابطه تبیین و مشخص نماییم، تا حدودی از ابهامات و نواقص موجود در این زمینه، مرتفع گردد.سؤالاتی که در این پژوهش، سعی در پاسخگویی به آنها شده است را در دو قسم سؤالات اصلی و فرعی بیان مینماییم:
سؤالات اصلی و کلی در این پژوهش عبارتند از: 1- مبنای مسئولیت مدنی روزنامهنگاران و سایر اشخاص مرتبط با مطبوعات، که دارای فعالیتهای مطبوعاتی میباشند چیست؟
2- حدود مسئولیت هر یک از اعضای مطبوعاتی چیست؟ و در نهایت بار مسئولیت مدنی بر دوش چه شخصی میباشد؟
3- نحوهی جبران خسارات مطبوعاتی، به چه شکل است؟
سوالات فرعی که در این پژوهش سعی در تبیین پاسخی مناسب، برای آنها شده است عبارتند از:
1- آیا مبنای مسئولیت مدنی روزنامهنگاران با مبنای مسئولیت مدنی سایر اشخاص مرتبط با مطبوعات که دارای فعالیتهای مطبوعاتی هستند متفاوت است؟
2-آیا میتوان مسئولیت مدنی یکی از روزنامهنگاران (مدیر مسئول) را مفروض دانست؟ و یا در صورت قبول نظریهی تقصیر، به عنوان مبنای مسئولیت مدنی روزنامهنگاران، تقصیر مدیر مسئول را مفروض دانست؟
3- ابهامات و نواقص قانون مطبوعات سال 1364، در رابطه با چه مسائلی میباشد؟ و آیا قانون مطبوعات مذکور و الحاقیات و اصلاحیات آن (مصوّب 30/1/1379)، تماماً در رابطه با جرائم مطبوعاتی و مسئولیت کیفری ناشی از آن میباشد؟ و یا اینکه میتوان در رابطه با موضوعات مسئولیت مدنی هم به آن استناد نمود؟
4- آیا روابط کارگر و کارفرمایی موجود در قانون کار، در میان روزنامهنگاران هم دیده میشود؟ و آیا میتوان آنها را مشمول مادهی 12 قانون مسئولیت مدنی سال 1339 دانست؟
5- مسئولیت مطبوعاتی روزنامهنگاران و دیگر اعضای مطبوعاتی، به صورت انفرادی و در صورت اثبات تقصیر هر یک میباشد یا اینکه میتوان همگی آنها را به نحو تضامن مسئول دانست؟
6- خسارات مطبوعاتی از چه نوعی هستند و کدام روش برای جبران این گونه خسارات، مناسبتر است؟
7- در صورت تعدّد مسئولین مطبوعاتی، تقسیم مسئولیت مدنی در بین آنها به چه شکل باید صورت پذیرد؟
روش گردآوری مطالب در این تحقیق، مراجعهی مستقیم به منابع کتابخانهای و مقالات موجود در این زمینه و جستجو در سایتهای اینترنتی مربوطه میباشد و همچنین، روش تحقیق در این تدوین، شیوه توصیفی و نظریهپردازی است، که در کنار نظریات حقوقدانان مطرح، نظریات و بیاناتی از محقق آورده شده است.
این پژوهش در سه فصل مجزا با عنوانهای ذیل، تهیّه و تدوین شده است که عبارتند از:
فصل اول: کلیات، که سعی در بیان مباحثی از جمله: تعاریفی از فعالیت مطبوعاتی، مطبوعات و روزنامهنگاران، تاریخچه از مطبوعات و قوانین مطبوعاتی در ایران، اقسام مسئولیتهای مطبوعاتی و بررسی قوانین حاکم بر فعالیتهای مطبوعاتی شده است.
فصل دوم: مبانی مسئولیت مدنی مطبوعاتی، که سعی در بیان و بررسی نظریات تقصیر، خطر و تضمین حق در مورد روزنامهنگاران و همچنین سایر اشخاص مرتبط با مطبوعات شده است.
فصل سوم: مسئولیت مدنی مطبوعاتی و آثار ناشی از آن، که در این فصل، که مهمترین فصل پژوهش میباشد، در مبحث اول پس از بیان و بررسی حدود مسئولیت هر یک از روزنامهنگاران و سایر اشخاص مرتبط با مطبوعات به موضوعاتی از قبیل: تعیین مسئول مدنی در فضای مطبوعاتی، نظریههای مسئولیت مطبوعاتی و روشهای تقسیم مسئولیت، پرداخته شده است و در مبحث دوم نیز، موضوع جبران خسارات مطبوعاتی، مورد بحث و پژوهش واقع شده و در آخر هم به جمعبندی مطالب و نتیجهی بدست آمده پرداختهایم.
فصل اول: کلیات
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1398-12-03] [ 01:05:00 ب.ظ ]
|