پایان نامه آماده کارشناسی ارشد | ۳-۶٫متغیرهای مدل وتعریف عملیاتی آن ها – پایان نامه های کارشناسی ارشد |
رشد اثرات مهمی بر گزارشگری مالی دارد؛ زیرا از نظر اسکانیر و اسلون (۲۰۰۲)، شرکتهای در حال رشد، عدم تقارن اطلاعاتی بالایی دارند و با واکنش بازار سرمایه در زمینهی از دست دادن انتظارات سود مواجه میشود. مدیرانشرکتهایبا رشد بالادلایلقانع کننده ای برای استفاده از اقلام تعهدی اختیاری برای مطلوبنشان دادنعملکرد دارند ( روبین ،۲۰۱۴).
تحقیق بال و بروان[۲۰] (۱۹۶۸) نشان داد که وقتی سود حسابداری اعلام میشود ، قیمت سهام واحد تجاری تحت تاثیر قرار گرفته ، تغییر میکند. از آنجایی که در محاسبه سود گزارش شده اقلام تعهدی نقش دارند واقلام تعهدی اختیاری تحت کنترل مدیرت میباشد،انتظار میرود که اقلام تعهدی اختیاری،واکنش بازار را به دنبال داشته باشد و بازده سهام را تحت تاثیر قرار دهد.و این تاثیر در شرکتهای با رشد بالا بیشتر از شرکتهای با رشد پایین است.
یکی معیارهای ارزیابی شرکتهای در حال رشد نسبت ارزش بازار حقوق صاحبان سهام به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام میباشد .که شرکتهای با نسبت بالاتر از نسبت میانگین بازار به عنوان شرکتهای با رشد بالا و پایین تر از نسبت میانگین بازار باشدبه عنوان شرکتهای بارشد پایین شناخته میشوند.
با توجه به موارد پیش گفته ، میتوان فرضیه اول تحقیق را به شرح زیر عنوان نمود:
فرضیه اول:” تاثیر اقلامتعهدی اختیاری بر بازده سهام در شرکت های با رشد بالا در مقایسه با شرکتهای با رشد پایین بالاتر است”.
زانگ (۲۰۰۵) بیان میکند که از دیگر ویژگیهای رشد، اقلام تعهدی سرمایه در گردش مثبت است، مانند رشد در تعداد کارکنان، رشد در فروش، رشد در داراییهای ثابت و رشد در ماهیت فعالیتهای مالی . با توجه به این موارد واحدهای تجاری در حال رشد، در سرمایه در گردش سرمایه گذاری نموده که اقلام تعهدی سرمایه در گردش مثبت ایجاد کنند.
مدیران شرکتهای با رشد بالا در سیستم حسابداری تعهدی، با گزینههای متفاوتی در مورد زمان تشخیص سریعتر درآمد از طریق انجام فروش نسیه، اقلام تعهدی اختیاری مثبت بیشتر از منفی خواهند داشت(روبین،۲۰۱۴).
با توجه به موارد پیش گفته ، میتوان فرضیه دوم تحقیق را به شرح زیر عنوان نمود:
فرضیه دوم:” تاثیر اقلامتعهدی اختیاری مثبت بر بازده سهام در شرکت های با رشد بالا در مقایسه با شرکتهای با رشد پایین بالاتر است.”
۳-۵-۲٫ بررسی تاثیر اقلام تعهدی اختیاری بر جریانهای نقدی آتی با توجه به رشد شرکت
پیشبینی جریان نقدی امر مهمی میباشد که در بسیاری از تصمیمات اقتصادی مورد نیاز است. زیرا هدف کلی از تجزیه و تحلیلهای بنیادی، پیشبینی جریانهای نقدی آتی شرکتها میباشد. زیرا که جریانهای نقدی مبنای پرداخت سود سهام، بهره و بازپرداخت بدهی میباشد و توانایی یک شرکت در پرداخت سود سهام از تواناییاش در ایجاد جریان نقدی منتج میشود (خدادادی و همکاران ، ۱۳۸۸ ).
کمیته بینالمللی استانداردهای حسابداری(سال۱۹۹۵) نیز معتقد است اطلاعات در مورد عملکرد مالی و تغییر در وضعیت مالی که تحت مبنای تعهدی گزارش میشوند استفاده کنندگان از اطلاعات مالی را درجهت ارزیابی توانایی شرکت برای ایجاد جریانهای نقدی آتی یاری میرساند ( خدادادی و همکاران ، ۱۳۸۸ ).
با توجه به موارد پیش گفته، میتوان فرضیه سوم تحقیق را به شرح زیر عنوان نمود:
فرضیه سوم:” تاثیر اقلامتعهدی اختیاری برجریانهای نقدی عملیاتی آتی در شرکت های با رشد بالا در مقایسه با شرکتهای با رشد پایین بالاتر است.”
۳-۶٫متغیرهای مدل وتعریف عملیاتی آن ها
اساساً در هر کار تحقیق، تعیین متغیرها یکی از عمدهترین مراحل تحقیق است. متغیر چیزی است که میتواند از لحاظ مقدار تغییر کند و معمولاً میتواند ارزشهای عددی متفاوتی بپذیرد. در واقع متغیر ویژگیهای است که پژوهشگر آن را مشاهده، کنترل و یا در آن دخل و تصرف میکند. به طور کلی، متغیرها به دو دسته متغیر مستقل و وابسته تقسیم میشوند (آذر و مومنی ،۱۳۸۷).
۳-۶-۱٫ متغیرهای وابسته
بازده سهام® که عبارت است از نسبت کل عایدی حاصل از سرمایه گذاری در یک دوره معین نسبت به سرمایه گذاری که طی آن دوره مصرف شده است .فرمول محاسبه بازده به صورت زیر است:
۱۰۰×Ri,t =
Pi,t، Pi,t-1 قیمت سهام در پایان و ابتدای دوره t ، α درصد افزایش سرمایه از محل مطالبات آورده نقدی ، β درصد افزایش سرمایه از محل اندوخته،Cقیمت پذیره نویسی یک سهم جدید
Di,tسود نقدی سهام عادی در طی دوره t
جریانهای نقدی آتی(OCFt+1)
کمیته بینالمللی استانداردهای حسابداری(سال ۱۹۹۵) نیز معتقد است اطلاعات درر مورد عملکرد مالی و تغییرات در وضعیت مالی که تحت مبنای تعهدی گزارش میشوند استفاده کنندگان از اطلاعات مالی را در جهت ارزیابی توانایی شرکت برای ایجاد جریانهای نقدی آتی یاری میرساند.(محمود آبادی ،۱۳۸۹)این مقدار از صورت جریان وجه نقد شرکتها به دست میآید.
۳-۶-۲٫متغیرهای مستقل
دلیل تغییر در متغیر وابسته را باید در متغیر مستقل جستجو کرد. متغیرهای مستقل در این تحقیق شامل اقلام تعهدی اختیاری، رشد شرکت، اقلام تعهدی غیر اختیاری، جریان نقدی عملیاتی، فروش و تغییرات فروش میباشد.
اقلام تعهدی اختیاری و غیر اختیاری
جونز[۲۱](۱۹۹۱)تفاوت سود و وجوه نقد حاصل از عملیات را به عنواناقلامتعهدی راتعریفمیکندوآنرابهدوقسمتاقلامتعهدیاختیاریواقلامتعهدیغیراختیاری تقسیممیکند.
اقلام تعهدی اختیاری آنهایی هستند که مدیریت بر آنآموزشها کنترل داشته و میتواند آن ها را به تأخیر بیندازد ، حذف کند و یا ثبت وشناسایی آن ها را تسریع کند (مهرانی و ابراهیمی کردلر، ۱۳۹۰).
اقلام تعهدی که شامل اقلام تعهدی اختیاری و غیراختیاری میباشد. اقلام تعهدی تفاوت میان سود عملیاتی و وجه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی است. به عبارت دیگر
OCF – OI = ACCR
سودعملیاتی از صورت سود وزیان شرکتها و وجه نقد حاصل از عملیات از صورت گردش وجوه نقد شرکتهای مورد بررسی به دست آمده است.
پس از محاسبه اقلام تعهدی، با بهره گرفتن از رابطه زیر به تخمین ضرایب مورد استفاده میپردازیم:
= α۱ +α۲ + α۳ +
ACCR =کل اقلام تعهدی(تفاوت سود عملیاتی وجریان نقدی عملیاتی) ؛
TA= کل دارایی درپایان t-1؛
REVΔ= تغییر در درآمد خالص (درآمد در سال t منهای درآمد در سال t-1) ؛
PPE = ناخالص اموال، ماشینآلات و تجهیزات در سال t؛
NDAC اقلام تعهدی غیر اختیاری[۲۲] اقلامی هستند که بر اساس تغییرات در عملکرد بنیادی اقتصادی شرکت تخمین زده میشوند ومدیریت نمی تواند آن ها را کنترل کند.(مهرانی و ابراهیمی، ۱۳۹۰) که از مدل تعدیل شده جونز محاسبه میگردد.
پس از تخمین پارامترهای مدل فوق از طریق مدلهای سری زمانی و یا مقطعی ، اقلام تعهدی غیر اختیاری(NDA)به شرح زیر محاسبه میشوند:
NDAj,t= α۱ +α۲ + α۳
و در مرحله آخر ، اقلام تعهدی اختیاری از طریق رابطه زیر محاسبه میگردند:
DACj,t= – NDAj,t
رشد شرکت
فرم در حال بارگذاری ...
[سه شنبه 1401-09-29] [ 01:22:00 ب.ظ ]
|