بررسی رابطه بین تمرکز مالکیت و حق الزحمه های حسابرسی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران۵ |
فرضیه ۲- بین تمرکز مالکیت مدیریتی و حقالزحمه حسابرسی رابطه معناداری وجود دارد.
۳-۵ حدود پژوهش
۳-۵-۱ قلمرو مکانی و زمانی پژوهش
شرط لازم برای انجام هر پژوهشی در دسترس بودن اطلاعات است. در وضعیت کنونی ایران، اطلاعات مربوط به شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراقبهادار در دسترس است. همچنین با توجه به معیارها و ضوابطی که سازمان بورس اوراق بهادار برای پذیرش، ادامه فعالیت و نحوه گزارشگری شرکتها تعیین کرده است، اطلاعات مربوط به شرکتهای عضو بورس از کیفیت بالاتری برخوردار بوده، منسجمتر و همگنتر است. بنابراین قلمرو مکانی پژوهش حاضر، شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراقبهادار تهران است.
۳-۵-۲ جامعه مورد نظر تحقیق
جامعه آماری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد.
۳-۵-۳ نمونه آماری
نمونه آماری شامل شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که از شرایط زیر برخوردار باشند:
شرکتهایی که تا قبل از سال ۱۳۸۶ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده باشند.
شرکتهایی که از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۱ در بورس تهران حضور داشته باشند.
شرکتهایی که پایان سال مالی آنها ۲۹ اسفند ماه باشند.
شرکتهایی که تغییر سال مالی نداشته باشند.
شرکتهایی که دادههای مورد نظر آنها در دسترس باشند.
شرکتهایی که جزء بانکها و مؤسسههای مالی (شرکتهای سرمایهگذاری، واسطهگری مالی، شرکتهای هلدینگ، بانکها و لیزینگ) نباشند.
قلمرو زمانی مورد مطالعه از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۱ میباشد.
۳-۶ ابزار جمع آوری دادههای مورد نیاز پژوهش
دادههای مورد نیاز جهت محاسبه متغیرهای پژوهش، از بانکهای اطلاعاتی “تدبیر پرداز” و “رهآورد نوین” استخراج شده است. در صورت ناقص بودن دادههای موجود در این بانک اطلاعاتی، به آرشیوهای دستی موجود در کتابخانهی سازمان بورس اوراقبهادار و سایت اینترنتی مدیریت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی- سازمان بورس اوراقبهادار مراجعه گردید. پس از جمع آوری دادههایی که برای انجام تحقیق مورد نیاز است، انتخاب ابزاری مناسب به منظور محاسبه و تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به متغیرها اهمیت خاصی دارد. به منظور انجام محاسبات و آماده نمودن دادهها به اطلاعات مورد نیاز تحقیق و همچنین تجزیه و تحلیل آن ها، از نرمافزارهای Excel و Eviews استفاده شده است. یکی از مواردی که بایستی در مورد جمع آوری دادهها به آن توجه کرد، روایی ابزارهای گردآوری دادهها است. منظور از روایی ابزار گردآوری دادهها این است که ابزارها بتوانند واقعیتها را به خوبی نشان دهد. از آنجا که ابزار گردآوری دادهها در این پژوهش، بانکهای اطلاعاتی تهیه شده توسط سازمان بورس اوراقبهادار تهران و یا کتابخانهی سازمان بورس اوراقبهادار تهران است؛ لذا میتوان به روایی ابزارهای گردآوری دادهها اعتماد نمود.
۳-۷ مدلها و متغیرهای پژوهش و نحوه آزمون فرضیهها
دادههای مورد نیاز بر اساس تعریف متغیرهای وابسته و متغیر، از منابع قابل اتکا و در دسترس استخراج، و جهت آزمون فرضیههای تحقیق مورد استفاده قرار میگیرد. پس از گردآوری اطلاعات و تعیین مدل، ابتدا آزمون نرمال بودن دادههای مربوط به متغیر وابسته انجام میشود و سپس آزمون رگرسیون با بهره گرفتن از آمارههایF و t، ضریب همبستگی و ضریب تعیین جهت آزمون فرضیههای تحقیق و نحوه تصمیمگیری در سطح خطای ۵درصد (۹۵ درصد اطمینان) ارائه خواهد شد و آزمون خود همبستگی دادهها، با بهره گرفتن از آماره “دوربین-واتسون” انجام میگیرد. از آزمون هاسمن جهت استفاده از مدل اثرات ثابت یا مدل تصادفی استفاده خواهد شد. و در نهایت با مقایسه R2 دو مدل ارائه شده به بررسی فرضیات تحقیق میپردازیم. البته باید به این نکته توجه نمود که درست است که هر موردی را ما به مدل اضافه نمائیم R2 افزایش خواهد یافت ولی چون در این تحقیق ما موردی را اضافه ننمودیم بلکه یک مورد را به بخشهای ریزتر تقسیم نمودهایم، پس با این وجود میتوانیم از R2 برای مقایسهی مدلها از آن استفاده نماییم.
روش تحقیق پژوهش حاضر کاربردی است. طرح پژوهش آن از نوع نیمه تجربی و با بهره گرفتن از رویکرد پس رویدادی (از طریق اطلاعات گذشته) است.
برای انجام فرضیه از مدل زیر استفاده میکنیم:
Total Audit Fees i,t = α۰ + α۱ INSH i,t + α ۲ OWNBH i,t + α۳ SIZE i,t + α۴ LEV i.t + α ۵ ROAi,t + α۶ BIGN i,t + Є i,t
جایکه :
Total Audit Fees : حقالزحمه حسابرسی را نشان میدهد.
: INSH تمرکزمالکیت نهادی.
OWNBH : تمرکز مالکیت هیأت مدیره
SIZE : اندازه شرکت لگاریتم طبیعی مجموع کل داراییهای شرکت را نشان میدهد.
ROA : بازده داراییها را نشان میدهد.
LEV :اهرم مالی از تقسیم کل بدهیهای شرکت بر کل داراییهای شرکت به دست میآید.
BIGN :یک اگر سازمان حسابرسی شرکت را حسابرسی کرده باشد در غیر این صورت صفراست.
تمرکز مالکیت در این مدل با بهره گرفتن از شاخص هرفیندال- هیرشمن اندازه
گیری میشود. شاخص هرفیندال-هیرشمن، یک شاخص اقتصادی بوده که برای سنجش میزان انحصار در بازار استفاده میگردد.
بدینترتیب که درصد سهم بازار هر یک از عرضهکنندگان به توان ۲ رسیده و سپس با هم جمع میشوند. حاصل بین ۰ تا ۱ بوده، و هر چقدر به ۱ نزدیکتر باشد بیانگر تمرکز و در مقابل هر چه به ۰ نزدیکتر باشد نشاندهنده عدم تمرکز خواهد بود. [۲۴]. بدینترتیب برای محاسبه *INSHitدر شرکت i در پایان سال t، درصد سهام هریک از مالکان نهادی به توان دو رسیده و با هم جمع میشوند:
در این رابطه، INSit درصد سهام هر سهامدار نهادی شرکت i را نشان میدهد و n تعداد کل سهامداران نهادی شرکت i است.
و همچنین برای محاسبه * OWNBH it نیز در شرکت i در پایان سال t، درصد سهام هریک از مالکان هیأت مدیره به توان ۲ رسیده و با هم جمع میشوند:
در این مدل متغیر وابسته حقالزحمه حسابرسی و متغیرهای وابسته تمرکز مالکیت، استقلال هیأت مدیره، اندازه شرکت، میزان ریسکپذیری مشتری (شرکت یا سازمان) و تخصص مالکان هستند.
۳-۸ روشهای آماری مورد استفاده در پژوهش
در مواردی که بررسی بین یک متغیر وابسته با یک یا چند متغیر مستقل مدنظر باشد و محقق بخواهد بر اساس این ارتباط و با بهره گرفتن از دادههای تاریخی، پارامترهایی برای متغیر مستقل برآورد کرده و با ارائه مدل اقدام به پیشبینی نماید از سه نوع داده به شرح زیر میتوان استفاده نمود:
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-03-22] [ 02:07:00 ب.ظ ]
|