پایان نامه پیشگیری وضعی از جاسوسی رایانه ای |
اهمیت و ضرورت تحقیق .5
اهداف تحقیق .9
سؤالهای تحقیق.9
فرضیات تحقیق.9
فصل اول:کلیات10
مبحث اول:مفهوم شناسی اصلی و مرتبط10
1-1-پیشگیری:10
1-1-1-تعریف پیشگیری10
1-1-2-پیش نیازهای پیشگیری.11
1-2-پیشگیری از جرم .12
1-2-1- پیشگیری کیفری 14
1-2-2-پیشگیری غیر کیفری15
ز
1-3-پیشگیری وضعی15
1-4- جرائم رایانه ای27
1-4-1-تعریف جرائم رایانه ای.27
1-4-2-تاریخچه جرائم رایانه ای29
1-4-3- ویژگیهای مشترک جرائم رایانه ای .30
1-5- جاسوسی رایانه ای 33
مبحث دوم:پیشینه .38
1-6- تعریف جاسوسی در لغت و اصطلاح .38
1-7- بررسی سیر تصویب قانون جرائم رایانه ای با تاکید بر جرم جاسوسی رایانه ای45
مبحث سوم:مبانی 50
1-8- ضرورت پیشگیری از جرائم رایانه ای به خصوص جاسوسی رایانه ای.50
1-9- راهکارها .53
فصل دوم:پیشگیری وضعی از جاسوسی رایانه ای 55
2-1- قابلیتهای رایانه و اینترنت به عنوان بستر تمامی جرائم رایانه ای57
2-1-1- قابلیتهای سیستم های رایانه ای به عنوان بستر جرائم رایانه ای57
2-1-2– قابلیت اینترنت به عنوان ابزار جرائم رایانه ای60
مبحث اول:انواع و شیوه های جاسوسی رایانه ای .64
2-2-کپی کردن فایلها.64
ح
2-3- جاسوسی سنتی(شخصی و فنی) .64
2-3-1– جاسوسی شخصی سنتی 64
2-3-2– جاسوسی فنی سنتی65
2-4- برداشت از طریق فرکانس.65
2-5-استفاده از سیستم های مخابراتی.65
مبحث دوم: نحوه پیگشیری از جاسوسی رایانه ای.66
2-6 : امنیت رایانه اولین مانع در جلوگیری از جرم جاسوسی رایانه ای66
2-7-تدابیر نظارتی 68
2-8- تدابیر صدور مجوز.69
فصل سوم : پیشگیری وضعی از جاسوسی اینترنتی 70
مبحث اول:انواع و شیوه های جاسوسی اینترنتی 70
3-1–بررسی ایمیل های شخصی و مشاهده دقیق عملکرد کاربران70
3-2- نصب نرم افزار.72
3-2-1-تولد نرم افزار جاسوسی74
3-2-2-انواع نرم افزار جاسوسی.75
مبحث دوم: نحوه پیشگیری از جاسوسی اینترنتی.77
3-3- تدابیرمحدودکننده یا سلبکننده دسترس.77
3-4- ابزارهای ناشناسکننده و رمزگذاری78
3-5- استفاده از ابزارهای رمز کننده.79
ط
3-6-احتیاط در مقابل نصب نرم افزارها79
3-7- استفاده از فایروال 79
3-7-1-فیلتر کردن بسته ها .80
3-7-2-سرویس proxy80
3-7-3-تفتیش stateful80
3-8-انواع فایروال.81
3-8-1-فایروالهای سخت افزاری.81
3-8-2-فایروالهای نرم افزاری81
3-8-3-تنظم فایروال82
نتیجه گیری 83
پیشنهادات.87
ی
منابع و مآخذ 88
چکیده:
جاسوسان رایانه ای در ابتدا خائنینی بودند که یا با شرکت خود مشکل داشتند و یا برای کسب پول و یا موقعیت بهتر اقدام به همکاری و جاسوسی می نمودند، بعدها دلالان نرم افزار هم به جاسوسان رایانه ای اضافه شدند ، هکرها هم یکی دیگر از جاسوسان اینترنتی هستد ، البته این تخصص هکرهاست که آنها را برای همکاری با جاسوسان رایانه ای مناسب می گرداند و خود هکرها و هک کردن جرم مجزائی است. در خصوص مقابله با این جرم با توجه به مشکلات بسیاری که فراروی تدابیر کیفری وجود دارد سیاست پیشگیری از وقوع ، مناسبترین تدبیر سیاست جنایی است که در این میان پیشگیری وضعی یکی از اقدامات مهم محسوب میشود ، پیشگیری وضعی در برگیرنده مجموعه اقدامات و تدابیر غیر کیفری است که از طریق از بین بردن یا کاهش فرصتهای مناسب برای وقوع جرم و نامناسب جلوه دادن شرایط و موقعیت پیش جنائی ، از ارتکاب جرم جلو گیری میکند.
پژوهش حاضر با هدف بررسی پیشگیری وضعی از جاسوسی رایانه ای انجام شده است ، روش استفاده شده در این پژوهش کتابخانه ای است ، یافته های پژوهش نشان داد که پیشگیری وضعی مهمترین راه مقابله با جاسوسی رایانه ای است ، نتایج همچنین نشان داد که بین جاسوسی از طریق کامپیوتر با جاسوسی از طریق اینترنت تفاوت وجود دارد و جاسوسی از طریق اینترنت به مراتب آسان تر از جاسوسی از طریق کامپیوتر است ، همچنین نتایج نشان داد که امنیت کامپیوتر اولین مانع در جلوگیری از جاسوسی کامپیوتری است.
کلید واژه ها:پیشگیری وضعی ، جاسوسی رایانه ای، جرائم رایانه ای
مقدمه:
دو فناوری در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات نقش تعیینکنندهای به عهده داشتهاند که عبارتاند از: رایانه (Computer) و مخابرات (Telecommunication). هدف از اختراع رایانه، تسریع و تسهیل پردازش اطلاعات بود که به خوبی به ثمر نشست و مخابرات نیز به عنوان مهمترین ابزار ارتباطی، در نشر این اطلاعات پردازش شده نقش بسزایی ایفا کرده است.
از حدود نیمقرن اخیر، به تدریج با کشف قابلیتهای شگرف ناشی از تلفیق این دو فناوری، انقلابی در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات رقم خورد. اوج این انقلاب را میتوان در ظهور شبکههای اطلاعرسانی رایانهای جهانی دانست که از دهه نود میلادی به بعد، تحولی بنیادین را در این حوزه رقم زدهاند. این شبکهها که خود از بسیاری سیستم های رایانهای متصل به یکدیگر تشکیل شدهاند، به مدد فناوریهای پیشرفته مخابراتی با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و فضایی با ویژگیهای کاملاً متمایز از دنیای فیزیکی به وجود آوردهاند که عدهای آن را فضای مجازی[1] نامیدهاند و عدهای هم عنوان فضای سایبر[2] را برای آن برگزیدهاند.
اما ناگفته پیداست که فضای سایبر همانند دیگر عناصر زندگی اجتماعی، از گزند یک پدیده بسیار انعطاف پذیر و لاینفک از اجتماع به نام جرم در امان نمانده است. به طور کلی، آنچه امروز تحت عنوان جرم سایبر[3] قرار میگیرد، دو طیف از جرائم است: گروه اول جرائمی هستند که نظایر آنها در دنیای فیزیکی نیز وجود دارد و فضای سایبر بدون تغییر ارکان مجرمانهشان، با امکاناتی که در اختیار مجرمان قرار میدهد، ارتکابشان را تسهیل میکند. جرائم تحت شمول این حوزه بسیار گستردهاند و از جرائم علیه امنیت ملی و حتی بینالمللی نظیر اقدامات تروریستی گرفته تا جرائم علیه اموال و اشخاص را در برمیگیرند نمونهای از این طیف، تشویش اذهان عمومی از طریق سایبر است، اما طیف دیگر جرائم سایبر، به سوء استفادههای منحصر از این فضا مربوط میشود که امکان ارتکاب آنها در فضای فیزیکی میسر نیست، جرائمی نظیر دسترسی غیرمجاز به دادهها یا سیستم ها یا پخش برنامههای مخرب نظیر ویروسها که جز در فضای سایبر قابلیت ارتکاب ندارند و به همین دلیل به آنها جرائم سایبری محض1 نیز گفته میشود.
بیان مسأله :
در میان جرائم رایانه ای ، جاسوسی رایانه ای یکی از جرائم خطرناک در سطح ملی و بلکه بین المللی محسوب میشود.
خطر امنیتی که این جرم برای امنیت ملی کشور و اقتدار و حاکمیت دولت دارد ، آنها را مجبور به برخورد سرسختانه با این جرم نموده است ، مهمترین هدف در جاسوسی ، کسب اطلاعات و اسرار اطلاعاتی سازمانها، به ویژه سازمانهای دولتی است ، اینترنت که بزرگترین غول اطلاعاتی قرن به شمار میرود، قابلیت سوء استفاده از اطلاعات را بالا برده است ، اینترنت به واسطه ارتباط دهی زنده و آنلاین و فراگیر میتواند فرصتی برای نفوذ جاسوسان در جهت کسب جدیدترین اطلاعات باشد.
اینترنت با وجود نکات مثبت ، جنبه های منفی زیادی دارد و برخلاف آنچه که گفته میشود اینترنت عامل تبلور آزادی شخصی و دموکراسی فرد در گروه است ، در بسیاری از موارد انسان را به دام سازمانهای جاسوسی می اندازد لذا اصطلاح دهکده جهانی این بار از طریق اینترنت به منصه ظهور رسیده و باعث شده تا بسیاری از افراد در ملتهای فقیر و دچار چالشهای سیاسی ، ناخواسته به وطنشان خیانت کنند.
در 20سال گذشته جذب مزدور به صورت مستقیم صورت میگرفت ، اما در حال حاضر چنین اشخاصی آماده اند و میتوان به طور غیر مستقیم با افراد به تبادل نظر پرداخت و اسرار و اطلاعاتشان
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1398-12-03] [ 06:06:00 ب.ظ ]
|