پایان نامه سطح پردازش بر روی یادآوری و حافظه کاذب دانشجویان |
1-2 بیان مساله. 3
1-3 اهمیت و ضرورت پژوهش. 6
1-4 اهداف پژوهش. 8
1-5 فرضیه های پژوهش. 8
1-6 متغیرهای پژوهش: 9
1-7 تعریف عملیاتی و مفهومی متغیرها 9
فصل دوم. 11
ادبیات و پیشینه پژوهش. 11
2-1 مقدمه. 12
2-2 پردازش اطلاعات. 12
2-3 حافظه. 24
2-4 یادآوری 52
2-5 پیشینه پژوهش های انجام شده 56
فصل سوم. 69
روش پژوهش. 69
3-1 مقدمه. 69
3-2 روش پژوهش. 70
3-3 متغیرهای پژوهش. 70
3-4 جامعه آماری، نمونه و روش نمونه گیری 71
4-4 ابزار پژوهش و روش جمع آوری اطلاعات. 71
فصل چهارم. 74
تجزیه و تحلیل داده ها 74
4-1 مقدمه. 74
4-2 یافته های توصیفی 75
4-3 بررسی مفروضه های تحلیل واریانس چند متغیری 76
4-4 یافتههای مربوط به فرضیه ها 79
فصل پنجم. 86
بحث و نتیجه گیری 86
5-1 مقدمه. 86
5-2 نتایج پژوهش: بررسی فرضیه ها 87
5-3 بحث و نتیجه گیری کلی 91
5-4 محدودیت ها و مشکلات پژوهش. 92
5-5 پیشنهاد های پژوهش. 93
5-6 مروری بر مطالب. 93
فهرست منابع. 95
منابع فارسی 95
References. 99
فهرست جداول و نمودارها
جدول 4-1: میانگین و انحراف معیار متغیرها (یادآوری و حافظه ی کاذب) در مطالعه ی حاضر. 75
جدول 4-3: آزمون ام باکس جهت بررسی همگنی ماتریس های واریانس-کواریانس. 78
نمودار 4-2: خط رگرسیون و پراکنش نمره های متغیرهای وابسته. 79
جدول 4-4: نتایج آزمون تی تک گروهی روی نمره متغیر وابسته پژوهش. 80
جدول 4-6: نتایج آزمون تی تک گروهی روی نمره متغیر وابسته پژوهش. 81
جدول 4-7: نتایج آزمون تی تک گروهی روی نمره متغیر وابسته پژوهش. 81
جدول 4-8. خلاصه نتایج تحلیل واریانس چند متغیری روی نمره متغیرهای وابسته پژوهش. 82
جدول4-9: نتایج تحلیل واریانس یکراهه در متن مانوا روی نمره متغیر وابسته. 82
جدول 4-10خلاصه نتایج تحلیل واریانس چند متغیری روی نمره متغیرهای وابسته پژوهش. 83
جدول4-11: نتایج تحلیل واریانس یکراهه در متن مانوا روی نمره متغیرهای وابسته. 84
چکیده :
پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر سطوح پردازش بر روی یادآوری و حافظه کاذب در دانشجویان رشته های مختلف تحصیلی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندر عباس انجام گرفته است. این طرح پژوهشی یک طرح آزمایشی 2*2 است که از دو گروه آزمایش استفاده شده است. نمونه این پژوهش 60 نفراست که از بین دانشجویان با رشته های تحصیلی مختلف انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی اول و گروه آزمایشی دوم جایگزین شدند. ابزاراندازه گیری این پژوهش فهرست 15 ماده ای برگرفته از پرسشنامه رودیگر و مک درمات بود. هر ماده در این فهرست در یک فاصله 3 ثانیه ای روی یک نوار ضبط شده بود. در این پژوهش متغیرهای وابسته ، یادآوری و حافظه کاذب می باشندکه تأثیر سطوح پردازش برروی آنها بررسی شد. برای بررسی فرضیه های پژوهش از آزمون MANOVAو آزمون tتک گروهی استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که پردازش سطحی بر عملکرد یادآوری دانشجویان به طور معناداری از میانگین نظری پایین تر است؛ نوع پردازش عمیق برعملکردیادآوری به طورمعناداری از میانگین نظری بالاترمی باشد؛ در نوع پردازش سطحی میانگین متغیر حافظه کاذب به طور معناداری از میانگین نظری پایین تر است؛ در نوع پردازش معنایی میانگین متغیرحافظه کاذب به طور معناداری از میانگین نظری بالاتری است؛ عملکرد دانشجویان در سطح پردازش معنایی در مقایسه با عملکرد دانشجویان در پردازش سطحی در یادآوری به طور معناداری بالاتر است؛ عملکرد دانشجویان در سطح پردازش معنایی در مقایسه با عملکرد دانشجویان سطحی در حافظه کاذب به طور معناداری بالاتر است.
فصل اول
کلیات پژوهش
1-1 مقدمه
فرایند شناخت به این مسائل مربوط میشود که افراد چطور اطلاعات را درک میکنند، یاد میگیرند، به یاد میسپارند و درباره آنها فکر میکنند. یک روانشناس شناختی بر روی مسائلی از قبیل اینکه افراد چگونه موضوعات مختلف را درک می کنند؛ آنها چرا برخی از واقعیت ها را به خاطر میسپارند و برخی دیگر را فراموش میکنند؛ چگونه زبان جدیدی را فرا میگیرند یا چگونه برای حل مسئله فکر میکنند؛ چرا بسیاری از مردم تجربههای خاصی را به یاد میآورند ولی نام افرادی را که سال ها پیش آن ها را میشناختهاند، فراموش میکنند؛ چرا برخی افراد هنگام مسافرت با هواپیما دچار ترس میشوند، اما هنگامی که خودرو سوار میشوند هیچ ترسی آنها را آزار نمی دهد و این در حالی است که آمار مرگ و میر ناشی از تصادفات جادهای بسیار بیشتر از مرگهای ناشی از سوانح هوایی است. چرا افراد در مواجهه با برخی سامانهها احساس ترس می کنند و این ترس چه تأثیری در بیان نیازها می تواند داشته باشد. این موارد، سؤالهایی هستند که با مطالعه روانشناسی شناختی پاسخ داده می شوند(استرنبرگ[1]، 1996: 2).
شناخت در نتیجه پردازش اطلاعات توسط اشخاص حاصل می شود و شناخت حاصل شده نیز بر نحوه تعبیر و تفسیر اطلاعات به دست آمده، تأثیر می گذارد(سولسو[2]، 1371: 19). بر این اساس مطالعه تاثیر سطح پردازش بر عواملی از قبیل حافظه کاذب و یادآوری نیز از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. در این پژوهش تلاش شده است تا به مفاهیم مرتبط با سطح پردازش، حافظه کاذب و یادآوری پرداخته شود.
1-2 بیان مساله
روان شناسی شناختی، حوزه ای است که با نحوه کسب و بازیابی اطلاعات و تبدیل آن به دانش، ذخیره سازی و نحوه استفاده از آنها به منظور جهت دادن به رفتار در ارتباط است دامنه این حوزه بسیار گسترده است، چرا که به طور معمول فرایندهای شناختی، نظیر احساس، ادرک، بازشناسی طرحها، توجه یادگیری، حافظه، تشکیل مفهوم، تصویرسازی ذهنی، به خاطر سپردن، زبان، هیجان و فرایندهای رشدی را در بر می گیرد. در گستره وسیع روان شناسی شناختی، یکی از حوزه های جالب و پر رمز و راز، حافظه است. حافظه یکی از قسمتهای جوهری فرایند یادگیری است. برای کسب معلومات، مهارتها و عقاید جدید، نتایج تجارب یادگیری خاص باید حفظ شده و متراکم گردد(احدی و کاکاوند، 1383: 156).
یک موضوع مهم برای تئوری های شناختی این است که ما چیزها را تا چه اندازه به خوبی به یاد می آوریم؛ زیرا هر جنبه از شناخت تا اندازه ای به حافظه وابسته است. برای درک حل مسئله، تصمیم گیری، توجه و ادراک، چیزی که نیاز است بدانیم توانایی و محدودیتهای حافظه است. خیلی از وقایع با معنا به گزارشات شخص مشاهده کننده وابسته است. از شهادت دادن شاهد در یک محاکمه قتل تا مشاجره یک همسر درباره اینکه چه کسی چه گفته است، حافظه و درستی آن مهم است. یک یافته جالب این است که هیچ راهی برای برآورد صحت حافظه بدون مدرک عینی وجود ندارد (مثل یک عکس یا نوار ضبط شده). روشن بودن یا اطمینان شخصی در به یاد آوردن حافظه یک گواه دقیق درباره واقعیت آن حافظه نیست، این بدین معنی نیست که بیشتر خاطرات و حافظه غیردقیق هستند؛ اگرچه در موقعیت هایی که درستی جزئیات مهم است به خاطرات نمی توان اعتماد کرد(سورپرانت[3]، 2005: 61).
وقتی فرد وقایع خاصی را که هرگز در واقعیت رخ نداده اند، به خاطر می آورد حافظه کاذب رخ می دهد. غالبا حافظه کاذب بی ضرر است، اما نه همیشه. به طور مثال در دادگاه ها می بینیم که گناهکار بودن یا بی گناهی فرد وابسته به مجموعه ای از مدارک از جمله گفته های شاهدان است و فرض هم بر این است که آنچه وی به یاد می آورد صحیح می باشد. تحقیقات انجام شده نشان داده اند که حافظه کاذب در بسیاری از محکومیت های اشتباهی دخیل بوده است(برنرد، رایان و سیسی[4] ، 2008: 348).
برای بررسی حافظه کاذب معمولا از پارادایم [5]DRM استفاده می شود. به شرکت کنندگان سیستمی از کلمات (برای مثال؛ رختخواب، استراحت، بیداری، رویا) ارائه می شود که مربوط به یک کلمه شاخص (برای مثال؛ خواب) هستند. در آزمونی که گرفته می شود، شرکت کنندگان غالبا کلمه شاخص را با وجود اینکه در لیست وجود ندارد، گزارش می دهند(سیفی گندمانی، زارع، کلانتری، میبدی و جوهری فرد(1391). چیزی که این آزمایش را از آزمایشات دیگر حافظه تفکیک می کند این است که توالی های لغات به طور خاص طراحی شده اند تا مشاهده کننده را دچار
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1398-12-03] [ 05:28:00 ب.ظ ]
|