مطالب با موضوع : جنبه های بوم شناختی کاربرد کودهای زیستی و شیمیایی فسفره و ... |
۵۰:۵۰
a-f54/21
۷۵:۲۵
a-f90/21
۱۰۰:۰
a70/25
بر اساس آزمون دانکن میانگینهایی که دارای حداقل یک حرف مشابه هستند، اختلاف معنیداری در سطح احتمال ۵ درصد با هم ندارند.
۴-۴-۵- پروتئین خام[۱۵](cp)
نتایج تجزیه واریانس نشان می دهد که میزان پروتئین خام به طور معنیداری تحت تاثیر مکان قرار گرفت (جدول ۴-۱۳) و میزان پروتئین در بردسیر ۴۳/۲۳ درصد بیشتر از کرمان بود (نمودار ۴-۳۰). از آنجا که میزان ADF به طور معمول در لگومها بیشتر از غلات میباشد (Ross et al., ۲۰۰۵)، بنابراین با توجه به رشد مطلوبتر و بیشتر خلر در بردسیر به دلیل شرایط آب و هوایی مناسبتر در مقایسه با کرمان، انتظار میرفت که میزان CP در بردسیر بیشتر از کرمان گردد.
نمودار ۴-۳۰: پروتئین خام تحت تاثیر مکان کاشت
نتایج نشان داد پروتئین خام به طور بسیار معنیداری تحت تاثیر نسبتهای کشت قرار گرفت (جدول ۴-۱۳). با کاهش نسبت ذرت و افزایش نسبت خلر در نسبتهای مخلوط، تا رسیدن به ۱۰۰ درصد کشت خلر، عملکرد کیفی علوفه از طریق افزایش میزان CP افزایش یافت (نمودار ۴-۳۱) که علت آن را میتوان به خاطر بالا بودن درصد پروتئین خام خلر و کمتر بودن درصد فیبر آن در مقایسه با علوفه ذرت دانست .
اثر برهمکنش مکان در کود فسفری بر درصد خاکستر معنی دار گردید. نتایج تحقیقات حاکی از آن است که کشت مخلوط غلات و لگومها در مقایسه با کشت خالص غلات، باعث افزایش کیفیت علوفه از نظر میزان پروتئین خام در کشتهای مخلوط یولاف - شبدر (Ross et al., ۲۰۰۵)، ذرت - لوبیا (Kevin et al., ۲۰۰۸) و ذرت - سویا (Carruthers et al., ۲۰۰۰) گردید.
نمودار ۴-۳۱: میزان پروتئین خام تحت تاثیر نسبتهای مختلف کشت
تأثیر کود فسفری بر درصد پروتئین خام و سطح ۱ درصد معنی دار شد (جدول ۴- ۱۳). استفاده از کودهای فسفری، به ویژه ترکیب کود فسفر زیستی و شیمیایی، میزان پروتئین خام را در مقایسه با تیمار شاهد افزایش داد (نمودار ۴-۳۲). نتایج مشابهی نیز توسط سایر محققین گزارش شده است (Yazdani et al., ۲۰۰۹; Mehrvarz et al., ۲۰۰۸).
در کشاورزی متداول از کودهای فسفاته شیمیایی برای رفع کمبود فسفر خاک استفاده میشود، ولی در عمل درصد بالایی از کودهای مصرفی با یون های خاک ترکیب و به صورت غیر محلول یا غیر قابل جذب برای گیاه در میآیند (Rokhzadi et al,. ۲۰۰۴; Peix et al,. ۲۰۰۱). کاربرد باکتریهای حل کنند فسفات، موجب افزایش حلالیت فسفر غیر محلول، افزایش جذب فسفر، افزایش محتوای نیتروژن و پتاسیم در بافتهای گیاهی و در نتیجه افزایش کمی و کیفی عملکرد میگردد (Peix et al,. ۲۰۰۱).
نمودار ۴-۳۲: میزان پروتئین خام تحت تاثیر تیمارهای کود فسفری
میزان پروتئین خام تحت تأثیر برهمکنش نسبت های کاشت و کود فسفری و هم چنین مکان و نسبت های کاشت بسیار معنیدار گردید (جدول ۴-۱۳). نتایج حاصل از مقایسه میانگینها نشان داد بیشترین میزان پروتئین خام در کشت خالص خلر و کاربرد توام کود فسفر شیمیایی و زیستی به میزان ۹۱/۱۷ درصد مشاهده شد، در حالیکه کمترین آن در کشت خالص ذرت مشاهده شد که از این نظر تفاوتی بین کاربرد کود فسفری و تیمار شاهد وجود نداشت (جدول ۴-۱۵).
جدول ۴-۱۵: برهمکنش نسبتهای مختلف کشت و کودهای فسفری بر میزان پروتئین خام
کود فسفری
نسبتهای کشت خلر :ذرت
پروتئین خام
شاهد
۰:۱۰۰
cde42/13
۲۵:۷۵
cdef96/12
۵۰:۵۰
dh84/11
۷۵:۲۵
fh71/10
۱۰۰:۰
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-07-29] [ 10:45:00 ب.ظ ]
|