مولفه

 

شاخص

 

اهمیت اوزان شاخص

 

 

 

زیرساخت های عمومی و تاسیسات زیربنایی

 

وضعیت تامین انرژی و سوخت

 

۰۲۷/۰

 

 

 

برخورداری از راه های بین مزارع

 

۰۱۵/۰

 

 

 

برخورداری از تاسیسات انتقال آب

 

۰۳۴/۰

 

 

 

مسطح و هموار بودن اراضی کشاورزی

 

۰۱۱/۰

 

 

 

امکانات و تاسیسات روستایی

 

۰۲۳/۰

 

 

 

در این بین، ساختار توزیع اهمیت اوزان شاخص های زیرساخت های عمومی و تاسیسات زیربنایی در سکونتگاه های روستایی بیانگر وضعیت بالنسبه مناسب اقدامات زیربنایی دولت در بخش آب دارد و در گویه هایی همچون برخورداری از تاسیسات انتقال آب شرایط بهتری مشاهده می گردد. بطورکلی، در سال های اخیر تلاش های بسیاری از سوی دولت در زمینه بهینه سازی انتقال منابع آب و تامین انرژی و سوخت جهت استحصال آب های زیرزمینی صورت گرفته است. در این میان، رویکرد دستگاه های برنامه ریزی توسعه کشاورزی صرفا در قالب تامین منابع آب است و از سایر عوامل تاثیرگذار در فرایند بهره وری منابع آب نظیر؛ اصلاح پستی و بلندی اراضی، مدیریت صحیح مزرعه، ارائه الگوی کشت متناسب با منطقه، ایجاد سیستم زهکشی مناسب و اصلاح ساختار زمین و یکپارچگی اراضی غفلت شده است. از دیگر دلایل تلاش های صورت گرفته در زمینه مدیریت و توسعه منابع آب مسائل سیاسی و بعد امنیتی قضیه است. از این رو اقداماتی در جهت جلوگیری از ایجاد تنش های اجتماعی و وقوع درگیری های احتمالی برای تصاحب منابع آب در مناطق روستایی شده است. در ارتباط با توزیع خدمات و تامین امکانات روستایی باید این نکته را یادآور شویم که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در کشور دیدگاه های عدالت خواهانه در زمینه گسترش و توزیع خدمات برای عمران و آبادانی روستاها بیش از پیش رواج یافت(رضوانی، ۱۰۶:۱۳۸۳) و بر استقرار امکانات و خدمات در سطح مناطق روستایی تاکید گردید. در دهه اخیر نیز براساس ایدئولوژی عدالت محوری و مهرورزی دولت امکانات و منابع بسیار زیادی به سمت سکونتگاه های روستایی روانه شده است. ولی به دلیل نامشخص بودن استراتژی های توسعه روستایی، اقدامات صورت گرفته بی اثر بوده و فاقد رویکردهای لازم جهت بهینه سازی روابط اقتصادی و ایجاد منابع درآمدی و اشتغال است. ضمن اینکه، سیاست های ارضی دولت معطوف به مولفه های کشاورزی بزرگ مقیاس و سرمایه بر است و به علت تسلط مناسبات تولیدی دهقانی و نداشتن صرفه اقتصادی زمین های کوچک و کوهستانی درمنطقه اقدامی جهت مسطح و هموار نمودن اراضی کشاورزی و بهبود وضعیت جاده های دسترسی بین مزارع انجام شده است. در مجموع، ارتباط مثبت شاخص های زیرساخت های عمومی و تاسیسات زیربنایی و میزان توسعه کشاورزی نشان از اهمیت این مولفه در اقتصاد سکونتگاه های روستایی شهرستان خنداب دارد و جدا از تمامی مصالح سیاسی و ایدئولوژیک، تمرکز بر بهبود وضعیت این مولفه در مناطق روستایی باید در دستور کاری برنامه های توسعه و عمرانی کشاورزی باشد.
دانلود پایان نامه
۴-۲-۶-۲-۲- انتشار نوآوری و تجهیزات جدید و میزان توسعه کشاورزی
بطورکلی، اقتصاد کشورهای توسعه یافته یک «اقتصاد دستوری» نیست، بلکه به طور فزاینده ای متاثر از کارآفرینی و نوآوری شده است(سوری، ۹:۱۳۹۱) و سعی در رشد قابلیت های سرمایه گذاری در ابتکارات، اختراعات و خلاقیت های نوآورانه با جهت گیری ارائه فناوری های نوین و تجهیزات جدید دارد. در این میان، برای بررسی رابطه انتشار نوآوری و تجهیزات جدید با میزان توسعه کشاورزی سکونتگاه های شهرستان خنداب از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شد که نتایج آن در جدول زیر آمده است. در این آزمون مقدار p با میزان ۳۸۹/۰ بیشتر از ۰۵/۰ است. به عبارت دیگر رابطه معناداری در سطح خطای ۰۵/۰ بین انتشار نوآوری و تجهیزات جدید با میزان توسعه کشاورزی سکونتگاه های شهرستان خنداب وجود ندارد. مقدار آماره آزمون (۰۴۱/۰) نشان می دهد که ضریب عدم ارتباط شاخص های انتشار نوآوری و تجهیزات جدید با میزان توسعه کشاورزی در حد بالایی می باشد.
جدول(۴-۲-۳۸): آزمون همبستگی ارتباط انتشار نوآوری و تجهیزات جدید و میزان توسعه کشاورزی

 

 

مولفه

 

ضریب همبستگی
(اسپیرمن)

 

معناداری
(۲دامنه)

 

نوع ارتباط

 

 

 

انتشار نوآوری و تجهیزات جدید و میزان توسعه کشاورزی

 

۰۴۱/۰

 

۳۸۹/۰

 

منفی

 

 

 

جدول زیر اهمیت وزن ضریب مکانیزاسیون کشاورزی را به عنوان یکی از مصادیق سنجش میزان استقرار فناوری و تجهیزات جدید در سکونتگاه های روستایی شهرستان خنداب نشان می دهد.
جدول(۴-۲-۳۹): اهمیت وزن شاخص انتشار نوآوری و فناوری های جدید کشاورزی

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...