۷۳/۰-

۵۳/۱۷-

۶۶/۱۷

V11

۳۸/۲۳

۷۹/۰-

۵۵/۱۲-

۷۵/۱۷

V12

۹۳/۱۹

۳/۰-

۹۱/۱۳-

۱۹/۲۱

شکل ۴- ۴٫مقایسه میزان روشنایی (L*) نمونه های رنگرزی شده با وسمه در غلظت ها و دماهای مختلف (۵۰ درجه سانتی گراد، به کمک امواج مافوق صوت)
نمودار۴- ۵٫مقایسه مولفه های a*b* نمونه های رنگرزی شده با وسمه در غلظت های مختلف رنگی (دما۵۰ درجه سانتی گراد، به کمک امواج مافوق صوت)
شکل۴- ۶٫ مقایسه مولفه های a*b* نمونه های رنگرزی شده با وسمه دردماهای مختلف دماهای مختلف (۲۰% رنگ، به کمک امواج مافوق صوت )
شکل۴- ۷٫مقایسه مولفه های a*b* نمونه های رنگرزی شده با وسمه به کمک امواج مافوق صوت و شرایط متداول (دما ۵۰ درجه سانتی گراد،۴۰% رنگ)
۴- ۴ آنالیز FTIR ، تغییرات شیمیایی و ساختار ترکیبات نمونه ها
۴- ۴- ۱ مقایسه طیف FTIR پشم خام و پشم دندانه شده با زاج سفید
ارتعاشات کششی و خمشی باند N-H در پشم معمولا در اعداد موجی۳۵۰۰-۳۱۰۰ و ۱۶۴۰-۱۵۵۰ ظاهر می شود،که به نوع آمید (اولیه و ثانویه)، محیط شیمیایی (جامد و مایع) و باندهای هیدروژنی داخل یا بین مولکولی وابسته است. باند کششی C=O در ناحیه ما بین ۱۶۳۰ و ۱۶۷۰ cm-1 ظاهر شده است که معمولا از همپوشانی باند N-H نتیجه می شود و به ترتیب مربوط به گروه های آمیدی و کربونیل پشم است ” M. Parvinzadeh.,et.al.2009″.
باند های کششی ضعیف CH،CH2 ، کشش نامتقارن C-O-C و ارتعاشات S-O-S (منوکسید سیستین) در پشم در اعداد موجی ۲۹۲۵،۹۳۱،۱۲۳۵،۱۰۷۲ ظاهر شده است. باندهای ضعیف دیگر در ۳۷۳۸ و ۳۵۲۴ cm-1 ظاهر شده که به ارتعاشات کششی OH در الکل های اولیه و ثانویه آزاد نسبت داده می شود ” M.Parvinzadeh.2007 “.
به منظور بررسی و تحلیل دقیقتر تأثیر دندانه ­ها بر روی پشم خام به روش پیش دندانه FTIR گرفته شده است. برای مقایسه نمونه ها جا به جایی پیک ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. شکل (۴- ۸) مقایسه دو نمونه را نشان می دهد. در مقایسه دو طیف دیده می شود که دندانه باعث ایجاد پیوندهای قوی تری روی لیف شده است. در نمونه دندانه شده در محدوده ۳۲۰۹٫۲۵ و ۳۳۰۷٫۰۶ cm-1 جذب های قوی تری در پیوند های OH و استری دیده می شود که به دلیل پیوندهای کووالانسی و کوئوردینانس می باشد. در پیک های محدوده عدد موجی ۱۶۰۰ و ۱۸۰۰ گروه های کربونیل و آمید جذب های قوی تری دیده می شود که به دلیل حضور دندانه می باشد.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )

شکل ۴- ۸٫مقایسه FTIR پشم خام و پشم دندانه شده
۴- ۵- ۲ مقایسه طیف FTIR نمونه رنگرزی شده با روناس به روش متداول و امواج مافوق صوت
افزایش پیک ها در نمونه رنگرزی شده نسبت به نمونه خام در محدوده ۱۵۱۴٫۵۲ و ۱۶۸۸٫۲۲ cm-1 گروه های کربونیل ایجاد پیوند کرده اند و پیک ها بیشتر شده است (شکل ۴- ۱۰). پیک ها در محدوده عدد موجی ۳۲۱۰٫۷۳ و ۳۳۱۴٫۶۶ در نمونه آلتراسونیک نسبت به شرایط متداول تغییر چندانی نکرده است در هر دو نمونه در این محدوده یک پیک پهن OH دیده می شود، که در نمونه خام این پیک در محدوده عدد موجی ۲۹۳۷٫۹۳ و ۳۳۱۶٫۶۵ دیده می شود که نتایج حاکی از آن است که در نمونه رنگرزی شده OH بیشتر وارد واکنش شده است و ایجاد پیوند هیدروژنی کرده است. در مقایسه دو نمونه رنگرزی شده با شرایط متداول و مافوق صوت در محدوده عدد موجی ۱۵۱۴٫۳۶ و ۱۷۴۰٫۷۳ شدت پیک کمی بیشتر شده است به دلیل آنکه حالت کاویتاسیون ایجاد شده به کمک امواج مافوق صوت پیوندهای لیپیدی سطح پشم را بیشتر کرده و گروه های کربنی بیشتری برای واکنش با محلول به سطح لیف آمده اند. در محدوده عدد موجی ۱۰۳۰٫۲۰ در روش مافوق صوت جذب بیشتر نسبت به روش متداول و پیوند قوی CH دیده می شود. همچنین جذب بیشتر هیدروکربن ها نسبت به روش متداول به چشم می خورد. در نمونه مافوق صوت دو جذب ضعیف CH آلدهید دیده می شود. در محدوده عدد موجی ۳۶۱۷٫۹۰ و ۳۸۵۲٫۳۶ پیک ها حضور الکل در ساختار را نشان می دهد. در رنگرزی به روش متداول در پیک ۱۰۳۳ cm-1که مربوط به پیوند های C-O استری می باشد. در نمونه مافوق صوت در پیک ۱۰۳۰ جذب بیشتر است که در روش متداول به پیک ۱۰۳۳ منتقل شده است. باندهای ضعیف دیگر در محدوده های اعداد موجی ۳۴۴۶ و ۳۵۲۵ ظاهر شده است که ارتعاشات کششی OH در الکل های اولیه و ثانویه ظاهر می شود(شکل ۴- ۹).
شکل ۴- ۹٫مقایسه FTIR روناس رنگرزی شده به روش متداول و مافوق صوت
شکل ۴-۱۰٫مقایسه FTIR پشم خام و پشم دندانه شده و روناس رنگرزی شده به کمک امواج مافوق صوت
۴-۴- ۳ مقایسه طیف FTIR نمونه رنگرزی شده با وسمه به روش متداول و مافوق صوت
در وسمه رنگرزی شده به کمک امواج مافوق صوت در محدوده عدد موجی ۱۴۲۳٫۶۳ و ۱۸۳۳٫۸۲پیوندهای کربنی قوی دیده می شود که در نمونه رنگرزی شده به روش متداول این پیک ها بسیار ضعیف هستند که نشان می دهد گروه های آمیدی و کربونیل بیشتری وارد واکنش شده اند. همچنین در این محدوده در روش متداول با کاهش گروه کربونیل و حذف پیوندهای لیپیدی مواجه هستیم. در هر دو شرایط رنگرزی هیدرو سولفیت سدیم استفاده شده است که دلیل اصلی کاهش چربی های سطح پشم می باشد، اما در شرایط مافوق صوت و به دلیل حالت کاویتاسون و چرخش بیشتر مواد در محلول و پیوند های هیدروژنی و یونی بیشتر، هیدروسولفیت سدیم کمتر روی سطح لیف نفوذ کرده و اثر گذاری منفی کمتری روی سطح پشم داشته است.
در طیف بدست آمده از روش متداول در محدوده ۳۴۴۶٫۸۲ cm-1 ارتعاشات آمیدی دیده می شود. به دلیل عملیات احیاء در انجام آزمایشات در محدوده عدد موجی ۳۲۰۵٫۰۹ و ۳۳۰۴٫۸۲ در روش متداول دیده می شود که سود باعث تخریب و شکستن پیوندهای آمیدی پشم شده است و گروهای NH بیشتری نسبت به شرایط مافوق صوت وارد واکنش شده اند (شکل ۴- ۱۲).
در مقایسه دو نمونه پشم خام و پشم رنگرزی شده در پیک های وسمه رنگرزی شده در محدوده ۱۶۸۵٫۸۹ cm-1 نسبت به پشم خام در محدوده عدد موجی ۱۶۵۴٫۳۱ گروهای C=O بیشتری وارد واکنش شده اند و جذب گروه های کربونیل بیشتری را مشاهده می کنیم، که نشان دهنده ی تغییرات سطحی لیف پشم تحت عمل مافوق صوت می باشد که باعث ایجاد پیوندهای بیشتر بین گروه های کربونیل و رنگ شده اند. همچنین در محدوده گروه های آمیدی پشم رنگرزی شده و پشم خام که به ترتیب در محدوده های ۳۳۰۴٫۶۰ و ۳۳۱۶٫۶۵ cm-1 است مشاهده می شود که پیک نمونه رنگرزی شده جذب بیشتری در واکنش داده و گروه های آمیدی بیشتری شکل گرفته اند (شکل ۴- ۱۱).
شکل ۴- ۱۱٫مقایسه FTIR نمونه رنگرزی شده وسمه به روش مافوق صوت و پشم خام
شکل ۴- ۱۲٫مقایسه FTIR وسمه رنگرزی شده به روش متداول و امواج مافوق صوت
۴- ۵ بررسی مورفولوژی (SEM ) نمونه های رنگرزی شده با رنگزای روناس و وسمه
تصویر۴-۱۳٫پشم دندانه شده تصویر ۴- ۱۴٫پشم خام
تصویر۴- ۱۵٫رنگرزی روناس با امواج مافوق صوت تصویر۴- ۱۶٫رنگرزی روناس به روش متداول
تصویر۴-۱۷٫رنگرزی وسمه با امواج مافوق صوت تصویر ۴- ۱۸٫رنگرزی وسمه به روش متداول
همانطور که مشاهده می شود سطح پشم خام هموار و صاف می باشد و اگر ذرات ریزی دیده می شود ناخالصی های خود پشم می باشد. در تصویر۴- ۱۳ ذرات نمک فلزات بر روی پشم مشاهده می شود. در نمونه های رنگرزی شده با روناس تصاویر ۴- ۱۵ و ۴- ۱۶ تجمع رنگ در کنار دندانه دیده می شود. در نمونه رنگرزی شده روناس به کمک امواج مافوق صوت تغییرات سطحی مشاهده می شود. همانطور که در تصویر ۴- ۱۵ دیده می شود فلس ها آسیب کمتری دیده است بنابراین لیف پشم آسیب کمتری نسبت به شرایط متداول دیده است.

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...