نکته­ی قابل توجه این است که فن­آوری­های حفاظت آب وخاک باعث افزایش ابتدایی تولید می­شوند. که این مستقیماً مربوط به ترکیب­های گیاهی و زراعی در بسیاری از فن­آوری­ها، یا در ارتباط با افزایش حاصلخیزی خاک یا بهبود یافتن آب قابل استفاده در مناطق نیمه­خشک می­باشد. در زیر گروه کشاورزی حفاظتی در نمودار ۵-۱۸ مربوط به مطالعات لینیگر (۲۰۰۶)، افزایش تولید در ۳ اقدام از ۵ اقدام بسیار زیاد می­باشد که این اصولاً مربوط به بهبود یافتن حفاظت آب می­باشد و اما تراس/سکوها اصولا باعث افزایش محصولات زراعی در حد متوسط تا زیاد شده ­اند. به طور کلی از ۴۲ نمونه­ مورد مطالعه توسط لینیگر در سال ۲۰۰۶، ۱۱ اقدام حفاظت آب و خاک باعث افزایش تولید علوفه بیش از ۵۰ درصد، در ۹ اقدام شاهد افزایش تولید علوفه در حد متوسط (۲۰-۵۰ درصد)، ۲ اقدام باعث افزایش تولید علوفه بین ۲ تا ۵ درصد و بقیه­ی اقدامات هیچ­گونه تأثیری در تولید علوفه نداشته و یا در حد بسیار کم (۵-۰ درصد) این اقدامات حفاظتی باعث افزایش تولید علوفه شده است. در حوضه­ی مورد مطالعه اقدام نهال­کاری بادام باعث افزایش تولید علوفه بیش از ۵۰ درصد و اقدام مدیریت، باعث افزایش تولید علوفه در حد ۵۰-۲۰ درصد و کپه­کاری و بند خاکی باعث افزایش تولید علوفه در حد ۲۰-۱۰ درصد شده است (نمودار۵-۱۷).
­
نمودار ۵-۱۷- تولید علوفه در حوزه­ آبخیز لپویی
نمودار ۵-۱۸- تولید علوفه در دیگر نقاط دنیا
۵-۷- تأثیرات اکولوژیکی
۵-۷-۱- بهبود عملکرد سیستم آب و زمین
عملکرد همه فن­آوری­های حفاظت آب و خاک مربوط به آب معمولاً در رابطه با کنترل رواناب و یا افزایش نفوذپذیری می­باشد و به عنوان یک نتیجه ­گیری کلی شاهد یک افزایش در آب ذخیره شده در خاک می‌باشیم (لینیگر و همکاران[۵۱]، ۲۰۰۷).
همچنین کنترل فرسایش بادی باعث بهتر شدن رطوبت خاک می­ شود. بعضی فن­آوری­ها به طور صریح به زهکشی مربوط می­ شود و بعضی­ها به جمع­آوری آب. در مطالعات لینگر در حدود ۸۸ درصد از فن­آوری­های حفاظت آب و خاک شاهد افزایش در رطوبت خاک می­باشیم (نمودار ۵-۲۵). در حوزه­ آبخیز لپویی در اقدام­های نهال­کاری بادام، کپه­کاری، بندخاکی و مدیریت بازدید میدانی به عمل آمد و با برداشت نمونه­های خاک به صورت تصادفی به روش کرگیری از اقدام­ها در اعماق مختلف انجام شد و پس از انجام آزمایش بر روی نمونه­ها نتایج زیر به دست آمد. افزایش رطوبت خاک در نهال­کاری بادام ۳۳/۲ درصد، افزایش رطوبت خاک در بند خاکی۳/۲ درصد، افزایش رطوبت خاک در کپه­کاری ۸۸/۲ درصد، افزایش رطوبت خاک در مدیریت ۶۸/۳ درصد می­­باشد (نمودار ۵-۱۹). بنابراین مطالعات نشان می­دهد که در این منطقه با اجرای اقدام­های مذکور افزایش رطوبت خاک بعد از ۱۲۰ روز بارندگی مشاهده می­گردد که این افزایش رطوبت خاک در اقدام­ها در حد متوسط می­باشد.
دانلود پایان نامه - مقاله - پروژه
هیچ
کم
متوسط
زیاد
نمودار ۵-۱۹- افزایش رطوبت خاک
نمودار ۵-۲۰- افزایش رطوبت خاک در دیگر نقاط دنیا
۵-۷-۲- کاهش تلفات خاک
به طور کلی در مطالعات لینیگر (۲۰۰۶) و حوزه­ آبخیز مورد مطالعه در این تحقیق، اکثر فن­آوری­ها در گروه حفاظت آب و خاک، باعث جلوگیری از تلفات خاک در حد بسیار زیاد شده ­اند . خصوصاً در تراس­ها/ سکوها (۸ نمونه از ۹ نمونه)، در گروه تلفیق جنگل با زراعت (۵ از ۸)، کشاورزی حفاظتی (۴ از ۵) و همه فن­آوری­های کنترل خندق و پوشش گیاهی در حد زیاد می­باشد (نمودار ۵-۲۲). به طورکلی در حوزه­ آبخیز مورد مطالعه در این تحقیق، اکثر فن­آوری­ها در گروه حفاظت آب و خاک، باعث جلوگیری از تلفات خاک در حد متوسط زیاد شده ­اند (نمودار ۵-۲۱).
هیچ/منفی
کم
متوسط
زیاد
نمودار ۵-۲۱- کاهش تلفات خاک در حوزه­ آبخیز لپویی
هیچ/منفی
کم
متوسط
زیاد
نمودار ۵-۲۲- کاهش تلفات خاک در دیگر نقاط دنیا
۵-۷-۳- بهبود پوشش خاک
بیشترین دستیابی­ها در حوزه­ آبخیز لپویی در مورد بهبود پوشش خاک در گروه نهال­کاری می­باشد (به دلیل تولید گراس و افزایش تاج پوشش گیاهان) و دیگر نقاط دنیا در مورد بهبود پوشش خاک در گروه مدیربت مراتع کشاورزی حفاظتی (مالچ) و تلفیق جنگل با زراعت (به دلیل بهبود پوشش زمین و افزایش تاج پوشش گیاهان) می‌باشد. تراس­ها/سکوها در این مورد به طور ضعیف­تر نسبت به دیگر فن­آوری­ها در بهبود پوشش خاک عمل کرده ­اند (نمودارهای ۵-۲۳ و ۵-۲۴).
هیچ/منفی ۵-۰
کم ۲۵-۵
متوسط ۵۰-۲۵
زیاد <50
نمودار ۵-۲۳- بهبود پوشش خاک حوزه­ آبخیز لپویی
هیچ/منفی
کم
متوسط
زیاد
نمودار ۵-۲۴- بهبود پوشش خاک در دیگر نقاط دنیا
۵-۷-۴- افزایش حاصلخیزی خاک
نتایج مطالعات در دیگر نقاط دنیا و در حوزه­ آبخیز لپویی نشان می­دهد که بیشترین افزایش در حاصلخیزی خاک در مطالعات لینیگر (۲۰۰۶) مربوط به گروه تلفیق زراعت با جنگل می­باشد که از تعداد ۸ نمونه­ مورد مطالعه ۲ نمونه در طبقه ­بندی زیاد، و ۶ مورد در طبقه ­بندی متوسط قرار گرفته­اند (نمودار ۵-۲۶)؛ و در حوزه­ آبخیز لپویی نهال­کاری بادام در حد بسیار زیاد باعث افزایش حاصلخیزی خاک شده ­اند، مدیریت مراتع در حد متوسط افزایش حاصلخیزی خاک شده است. همچنین کپه­کاری و بند خاکی در حد کم باعث افزایش حاصلخیزی خاک شده ­اند (نمودار ۵-۲۵ و نمودار ۵-۲۶).
هیچ/منفی
کم
متوسط
زیاد
نمودار ۵-۲۵- نمودار افزایش حاصلخیزی خاک در حوزه­ آبخیز لپویی
هیچ/منفی
کم
متوسط
زیاد

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...