شکل ۴-۱۹ برش دهی اثر متقابل سطوح سالیسیلیک‏اسید در هر سطح شوری بر میزان تجمع یون پتاسیم
کاهش مقدار پتاسیم و افزایش مقدار سدیم یکی از بارزترین اثرات شوری می‏باشد. انتقال سدیم به اندام‏ها موجب جایگزینی آن‏ها با کلسیم می‏شود و جذب انتخابی غشا را مختل کرده و موجب برهم زدن تعادل یونی می‏شود (ملاسیوتیس و همکاران، ۲۰۰۶ و بلوموالد و همکاران، ۲۰۰۰). در مطالعه مومنی و همکاران (۱۳۹۲) بر روی ذرت شوری باعث افزایش نسبت یون سدیم به پتاسیم شد. معمولا افزایش جذب سدیم با کاهش جذب پتاسیم همراه است و این یکی از علایم تنش است. جایگزینی سدیم به جای پتاسیم در توانایی غشا برای جذب انتخابی یون‏ها ایجاد اختلال می‏کند و عدم تعادل یونی را به همراه خواهد داشت (بلوموالد و همکاران، ۲۰۰۰؛ ملاسیوتیس و همکاران، ۲۰۰۶؛ آکل‏احمد و همکاران، ۲۰۰۷). تنظیم تعادل یونی در گیاهان برای مقاومت گیاه در برابر تنش شوری لازم است. در تنش شوری یون سدیم با یون پتاسیم رقابت می‏کند که این امر باعث افزایش یون سدیم و کاهش یون پتاسم برای حفظ پتانسیل اسمزی و افزایش جذب آب توسط گیاه ضروری است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))

در مطالعات مختلف گزارش‏های متناقضی در مورد تاثیر سالیسیلیک‏اسید بر جذب یون‏ها وجود دارد. ارسلان و همکاران (۲۰۰۸) بیان نمودند تاثیر سالیسیلیک‏اسید بر جذب و انتقال یون در گیاهان منجر به پاسخی خاص برای هر گونه می‏گردد. کاربرد سالیسیلیک‏اسید هیچ تاثیری بر مقدار سدیم در هویج (ارسلان وهمکاران، ۲۰۰۷) و اسفناج (ارسلان و همکاران، ۲۰۰۸) نداشت؛ اما گونس و همکاران (۲۰۰۵) گزارش کردند که سالیسیلیک‏اسید موجب کاهش غلظت سدیم و کلر و افزایش کاتیون‏ها از جمله پتاسیم در گیاهان ذرت در تنش‏ها مختلف گردیده است. کاهش جذب سدیم در کاهش آسیب به غشا و افزایش تولید وزن خشک موثر است.به عدم وجود اثرات مثبت معنی‏دار و گاهاوجود اثرات کاهشی سطوح بالای سالیسیلیک‏اسید بر صفات مورد مطالعه در گیاهان گندم و خیار اشاره شده است (اورابی و همکاران ۲۰۱۰؛ شعاع و میری، ۱۳۹۱).
۷۱
۴-۲-۷پرولین
اختلاف بین سطوح سالیسیلیک‏اسید در هر سطح شوری تنها در سطوح شوری زیاد (۶ و ۹ دسی‏زیمنس بر متر) معنی‏دار بود؛ و از آن‏جایی که اثر متقابل شوری و سالیسیلیک‏اسید در سطوح شوری صفر و ۳ دسی‏زیمنس بر متر معنی‏دار نبود، برش‏دهی اثر متقابل تنها در سطوح شوری ۶ و ۹ صورت پذیرفت (شکل ۴-۲۰). در سطح شوری بیشتر، مقدار تجمع پرولین بیشتر بود، در هر سطح شوری نیز با افزایش سالیسیلیک‏اسید، از میزان تجمع پرولین کاسته شد. در سطح شوری ۶ دسی‏زیمنس بر متر کمترین میزان تجمع پرولین در سطح پرایمینگ ۲۰۰ پی‏پی‏ام بود که با سطح ۱۵۰ پی‏پی‏ام سالیسیلیک‏اسید در یک سطح آماری قرار گرفتند (به ترتیب ۸۳/۷ و ۹۳/۸ میلی‏گرم بر گرم وزن تر). بین سطوح شاهد، ۵۰ و ۱۰۰ از نظر تجمع پرولین اختلاف معنی‏داری مشاهده نشد. در سطح شوری ۹ دسی‏زیمنس بر متر نیز سطوح پرایم ۱۵۰ و ۲۰۰ پی‏پی‏ام تجمع پرولین کمتری نسبت به سطوح صفر، ۵۰ و ۱۵۰ پی‏پی‏ام داشتند.
شکل ۴-۲۰ برش دهی اثر متقابل سطوح سالیسیلیک‏اسید در هر سطح شوری بر میزان تجمع پرولین
۷۲
پرولین یکی از مهم‏ترین ترکیباتی است که در واکنش‏های دفاعی گیاهان نسبت به شوری عمل می‏کند. افزایش پرولین در گیاهان تیمار شده با سالیسیلیک‏اسید موجب افزایش تحمل به نمک می‏شود (در طی بروز تنش شوری گیاهان سعی در تنظیم اسمزی با استفاده ترکیبات آلی همانند پرولین و کربوهیدرات‏ها دارند. این ترکیبات تا حد زیادی شرایط و انرژی لازم برای ادامه رشد و فتوسنتز برای گیاهان را فراهم می‏کنند (کیارستمی و همکاران، ۱۳۹۱). بر اساس یافته‏های همدا (۲۰۰۰) در تنش آب، میزان پروتئین محلول و پرولین در ریشه‏ها و میزان پرولین و آمینو اسیدهای دیگر در نوشاخه‏ها افزایش می‏یابد، اما در حضور ویتامین‏ها یا آسپرین، آثار تنش کاهش می‏یابد.
شعاع و میری (۱۳۹۱) دریافتند بین غلظت سالیسیلیک‏اسید و میزان پرولین رابطه خطی وجود دارد و با افزایش سالیسیلیک‏اسید، میزان پرولین افزایش می‏یابد. سامارات و همکاران (۲۰۱۰) نشان دادند که تنش شوری در گیاهچه‏های برنج موجب افزایش میزان پرولین نسبت به شاهد می‏شود. اسید سالیسیلیک‏نیز می‏تواند باعث القا تجمع پرولین در گیاهچه‏های گندم شود، در نتیجه موجب کاهش تاثیرات زیان‏آور تنش شوری و کم‏آبی بر گیاهچه‏ها می‏شود (ساخابودینوا، ۲۰۰۳).
۴-۲-۸محتوای نسبی آب
بر اساس نتایج برش‏دهی فیزیکی اثر متقابل سطوح سالیسیلیک‏اسید در هر سطح شوری مشخص شد که اختلافات بین سطوح سالیسیلیک‏اسید از نظر درصد رطوبت نسبی در هر ۴ سطح شوری معنی‏دار بود. به طور کلی با افزایش شوری محتوای نسبی آب کاهش یافت. بر همین اساس مشخص شد که سطوح سالیسیلیک‏اسید باعث بهبود محتوای آب نسبی شدند، به طوری که سطوح شاهد سالیسیلیک‏اسید دارای کمترین محتوای آب نسبی بودند (شکل ۴-۲۱). سطح ۱۰۰ پی‏پی‏ام سالیسیلیک‏اسید در همه سطوح شوری دارای بیشترین درصد رطوبت نسبی بود، روند کاهشی محسوسی در درصد رطوبت نسبی در سطوح بالای سالیسیلیک‏اسید مشاهده شد.
۷۳
شکل ۴-۲۱ برش دهی اثر متقابل سطوح سالیسیلیک‏اسید در هر سطح شوری بر محتوای نسبی آب
کاهش در محتوای نسبی آب در گیاهان تحت تنش شوری ممکن است اشاره به دلیل از دست رفتن فشار تورگر که در نتیجه محدودشدن دشترسی آب برای سلول باشد (کریمی و همکاران، ۲۰۰۵). برای مثال در گندم و ذرت تحت تنش شوری محتوی نسبی آب کاهش پیدا کرد. محتوی آب نسبی منعکس‏کننده وضعیت آب در گیاهان است و یک فاکتور مهم در رشد گیاه و مقاومت به تنش است (ماندهانیا و همکاران، ۲۰۰۶؛ الخلال و همکاران، ۲۰۰۹). افزایش محتوی آب نسبی توسط سالیسیلیک‏اسید و مشتقات آن می‏توان به نقش آن در افزایش قدرت سیستم دفاع آنتی‏اکسیدانی و کاهش تنش اکسیداتیو و افزایش همبستگی و پایداری غشا و تعدیل و تنظیم اسمزی از طریق افزایش مقدار پتاسیم به عنوان یون بسیار مهم در حفظ فشار تورژسانس سلولی نسبت داد (کرکمز و همکاران، ۲۰۰۷؛ باندورسکا و استروینسکی، ۲۰۰۵).
۴-۲-۹نشت الکتریک
همانطور که در شکل ۴-۲۲ مشخص شده است اختلافات سطوح سالیسیلیک‏اسید بر نشت الکتریک تنها در سطوح شوری ۶ و ۹ دسی‏زیمنس معنی‏دار بود. به طور کلی با افزایش شوری از ۶ به ۹ دسی‏زیمنس مقدار نشت الکتریک افزایش یافت، از طرفی در هر سطح شوری با افزایش سطوح پرایمینگ سالیسیلیک‏اسید از میزان این صفت کاسته شد؛ که نشان‏دهنده این است که در شوری‏های بیشتر با آسیبی که به غشا می‏رسدمیزان نشت افزایش می‏یابد اما پرایمینگ می‏تواند تا حدی از این آسیب جلوگیری کند و میزان نشت الکتریک را کاهش دهد.
۷۴
شکل ۲۲-۴ برش دهی اثر متقابل سطوح سالیسیلیک‏اسید در هر سطح شوری بر نشت الکتریک
یکی از اثرات تنش شوری افزایش گونه‏های فعال اکسیژن و القای تنش اکسیداتیو است (سادهاکار و همکاران، ۲۰۰۱). گونه‏های فعال اکسیژن منجر به پراکسیداسیون لیپیدهای غشا و تغییر در نفوذپذیری غشا و خسارت به سلول می‏گردند. بنابراین اندازه‏گیری میزان نشت یونی به همراه اندازه‏گیری کیزان آلدئئیدهای تولید شده در طی پراکسیداسیون لیپیدها، شاخص‏های خوبی برای اندازه‏گیری میزان آسیب اکسیداتیو وارد شده به غشا می‏باشند (باندگلو و همکاران، ۲۰۰۴). حفظ یکپارچگی غشاهای سلولی در شرایط تنش یکی از اجزای مقاومت در برابر تنش‏هایی نظیر شوری است (مسود و همکاران، ۲۰۰۶). تیمار سالیسیلیک‏اسید موجب کاهش پراکسیداسیون لیپید در جو (الطیب، ۲۰۰۵)، گندم (افضلی و همکاران، ۲۰۰۶) و شنبلیله (پسندی‏پور) شد. شاخص پایداری غشا در ذرت تحت تنش ۴۰ میلی‏مولار با بهره گرفتن از تیمار سالیسیلیک‏اسید افزایش ۲۸ درصدی داشت (دانشمند و همکاران، ۱۳۹۱). در کلزا، سالیسیلیک‏اسید با کاهش میزان مالون‏دی‏آلدئید، کاهش پراکسیداسیون غشا و نشت الکتریک و در نتیجه به کنترل تنش کمک کرد (کیارستمی و همکاران، ۱۳۹۱). در مطالعه‏ای بر روی ذرت تنش وری باعث افزایش نشت یونی، و پیش‏تیمار سالیسیلیک‏اسید باعث کاهش آن شد (مومنی و همکاران، ۱۳۹۱)، آن‏ها نتیجه گرفتند که کاربرد سالیسیلیک‏اسید با فعال کردن سیستم دفاع آنتی‏اکسیدان باعث افزایش مقلومت گیاهان در برابر تنش اکسیداتیو ناشی از تنش شوری و در نتیجه بهبود رشد گیاه ذرت می‏شود. کاربرد سالیسیلیک‏اسید باعث کاهش میزان نشت یونی غشا سلول در گیاه ذرت (کانگ و سالتویت، ۲۰۰۱) و گوجه‏فرنگی (استیونس و همکاران، ۲۰۰۶) شده است.
۷۵
در مطالعه کمالی و همکاران (۱۳۹۱) شوری منجر به افزایش میزان نشت الکترولیت شد. شوری محتوای رطوبت نسبی برگ را نیز کاهش داد. گزارش شده که سالیسیلیک‏اسید از طریق اثر بر روی پلی‏آمین‏هایی نظیر پوترسین، اسپرمین و اسپرمیدین و همچنین ایجاد کمپلکس‏های پایدار با غشا باعث محافظت از غشا می‏شود (نامس و همکاران، ۲۰۰۲). باندورسکا و استرونیسکی (۲۰۰۵) گزارش کردند که در گیاهان جو که قبل از اعمال تنش با سالیسیلیک‏اسید تیمار شده بودند خشارت ناشی از کمبود آب در غشای سلولی برگ‏ها کاهش یافت.
۷۶
فصل پنجم
جمع بندی نتایج و پیشنهادها
فصل پنجم
نتیجه‏گیری و پیشنهادات

نتیجه‏گیری
درصد جوانه‏زنی یکی از مهم‏ترین عوامل تاثیر گذار بر تراکم نهایی محصول است و بالاتر بودن درصد جوانه‏زنی یک توده بذری می‏تواند در حصول اطمینان از رسیدن به تراکم مورد نظر موثر باشد در عین حال از مصرف بذر بیشتر و هزینه‏ های اضافی جلوگیری خواهد کرد. نتیجه‏گیری کلی حاصل از آزمون آزمایشگاهی نشان داد که این صفت به طور معنی‏داری به صورت یک منحنی درجه دوم با افزایش شوری کاهش می‏یابد و از طرف دیگر تحت تاثیر مثبت معنی‏دار سالیسیلیک‏اسید قرار دارد؛ این امر می‏تواند به دلیل خنثی کردن رادیکال‏های آزاد و یا اکسیژن فعالتوسط این ماده باشد؛ از این رو کاربرد سالیسیلیک‏اسید در شرایط شوری برای حصول حداکثر درصد جوانه‏زنی می‏تواند مثمر ثمر باشد. سرعت جوانه‏زنی نیز از دیگر صفات مربوط به آزمون آزمایشگاهی است که در بسته شدن یکنواخت‏تر و سریع‏تر کانوپی اثر دارد، این حالت در شرایط تنش‏های زنده و غیر زنده مهم‏تر می‏شود. بر اساس نتایج این آزمون مشخص شد که این صفت به طور معنی‏دار تحت تاثیر سطوح تنش شوری و سطوح پرایمینگ سالیسیلیک‏اسید قرار دارد به طوری که با افزایش شوری از میران این صفت کاسته شد که دلیل آن می‏تواند منفی‏تر شدن پتانسیل اسمزی محلول در شرایط شور و ایجاد اشکال در جذب آب باشد؛ اما کاهش سرعت جوانه‏زنی در بذور پرایم‏شده کمتر بود. به همین دلیل شوری باعث افزایش متوسط زمان جوانه‏زنی در بذور سبدر برسیم شد که تحت تاثیر متقابل با سالیسیلیک‏اسید این کاهش به طور معنی‏داری جبران شد. طول ریشه‏چه و ساقه‏چه در کمک به استقرار هر چه سریع‏تر گیاهچه حیاتی هستند. طول ریشه‏چه رابطه رگرسیونی خطی منفی بسیار معنی‏داری با تنش شوری داشتند و با افزایش شوری از میانگین طول آن‏ها کاسته شد. طول ریشه‏چه تحت اثر سالیسیلیک‏اسید به صورت منحنی نمایی افزایش یافت. طول ساقه‏چه نیز تحت تنش شوری کاهش یافت که این کاهش در بذوری که پرایم نشدند شدیدتر بود. کاهش طول ساقه‏چه در شرایط تنش می‏تواند به دلیل کاهش یا عدم انتقال مواد غذایی از لپه‏ها به جنین باشد، علاوه بر آن کاهش جذب آب توسط بذر در شرایط تنش باعث کاهش ترشح هورمون‏ها و فعالیت آنزیم‏ها و در نتیجه اختلال در رشد گیاهچه‏می‏شود. وزن خشک گیاهچه‏هم به طور معنی‏داری تحت تاثیر سطوح شوری و پرایم قرار گرفت، پرایمینگ باعث بهبود وزن خشک گیاهچه در بذور تحت تنش شد. این امر می‏تواند به دلیل تاثیر سالیسیلیک‏اسید بر طویل شدن و تقسیم سلولی باشد.
۷۹
در آزمایش گلدانی نیز نتایج حاکی از آن بود که تنش شوری می‏تواند باعث کاهش صفات مرتبط با رشد و فتوسنتز باشد و اثر پرایمینگ این اثرات تنش را به طور معنی‏داری بهبود می‏بخشد. کمترین میانگین‏های ارتفاع بوته مربوط به سطوح شوری شدید ۹ دسی‏زیمنس بود که در این سطح شوری کمترین میانگین ارتفاع مربوط به سطح بدون پرایم بود. تحت تنش شوری، عدم آماس مناسب و تخصیص بیشتر مواد سنتزشده جهت مقابله با تنش، کوتاه‏شدن دوره رشد گیاه و مکانیسم‏های فرار از تنش، همگی می‏توانند مانع از توسعه عادی سلول‏ها و در نتیجه کاهش ارتفاع گیاه شوند. در مورد سطح برگ که به عنوان یک صفت رشدی مهم‏ترین جزء شرکت‏کننده در فتوسنتز است نیز نتایج مشابهی به دست آمد. شوری باعث کاهش شدیدتر آن در بذور بدون پرایم شد. وزن تر و خشک بوته که می‏تواند به عنوان شاخص اصلی در میزان تولید علوفه شبدر برسیم باشد با افزایش شوری به طور بسیار معنی‏داری به صورت خطی کاهش یافتند. عدد اسپد که خود نشانه‏ای از غلظت مقدار کلروفیل است با افزایش شوری به صورت خطی کاهش یافت که این امر می‏تواند نشان‏دهنده صدماتی که شوری از طریق فتوسنتز بر عملکرد گیاه می‏گذارد باشد. این شاخص با افزایش سطوح پرایمینگ به صورت منحنی درجه افزایش معنی‏داری داشت که نشان‏دهنده اثر معکوس سالیسیلیک‏اسید در سطوح بالای ۱۰۰ پی‏پی‏ام است. کاهش مقدار پتاسیم و افزایش مقدار سدیم یکی از بارزترین اثرات شوری می‏باشد. انتقال سدیم به اندام‏ها موجب جایگزینی آن‏ها با کلسیم می‏شود و جذب انتخابی غشا را مختل کرده و موجب برهم زدن تعادل یونی می‏شود. در این آزمایش به خوبی نشان داده شد که با افزایش شوری تجمع یون سدیم افزایش یافته و از تجمع یون پتاسیم کاسته شد. این اثرات تحت پرایمینگ به طور معنی‏داری تعدیل شدند. در مورد صفات مذکور سطوح ۱۰۰ پی‏پی‏ام عملکرد بهتری داشت. پرولین یکی از مهم‏ترین ترکیباتی است که در واکنش‏های دفاعی گیاهان نسبت به شوری عمل می‏کند. افزایش پرولین در گیاهان تیمار شده با سالیسیلیک‏اسید موجب افزایش تحمل به نمک می‏شود (در طی بروز تنش شوری گیاهان سعی در تنظیم اسمزی با استفاده ترکیبات آلی همانند پرولین و کربوهیدرات‏ها دارند. این ترکیبات تا حد زیادی شرایط و انرژی لازم برای ادامه رشد و فتوسنتز برای گیاهان را فراهم می‏کنند. نتایج آزمایش نشان داد که پرولین تحت تاثیر متقابل شوری و سالیسیلیک‏اسید قرار دارد و با افزایش شوری میزان تجمع آن افزایش می‏یابد و در سطوح پرایمینگ سالیسیلیک‏اسید که اثرات سوء تنش را تخفیف می‏دهند تجمع این ماده کمتر است.
۸۰
به طور کلی نتایج این تحقیق را می‏توان در موارد زیر خلاصه نمود:
۱-پیش تیمار سالیسیلیک اسید بر خصوصیات جوانه‏زنی شبدر برسیم (مانند درصد و سرعت جوانه‏زنی) تحت شرایط شوری موثر باشد.
۲- پیش تیمار سالیسیلیک اسید بر خصوصیات رشدی گیاهچه شبدر برسیم (مانند طول و ماده خشک گیاهچه) تحت شرایط شوری موثر باشد.
۳-میزان رشد گیاه شبدر برسیم (مانند ارتفاع، وزن تر و خشک گیاه) تحت شرایط شوری کاهش می‏یابد.
۴-شوری باعث کاهش رنگیزه‏های فتوسنتزی می‏شود، که این کاهش در سطوح پرایم کمتر است.

پیشنهاد‏ها
با توجه به این که اراضی استان خوزستان تحت تنش شوری هستند و گیاه شبدر برسیم که می‏تواند بررای تولید علوفه دام کشور حائز اهمیت باشد جزء گیاهان حساس به شوری طبقه بندی می‏شود، با توجه به نتایج و تجارب حاصل از این آزمایش پیشنهاداتی برای تحقیقات بعدی و همچنین تصمیم‏ گیری‏های زراعی به شرح زیر ارائه می‏گردد:
۱- این آزمایش بر روی ارقام دیگر شبدر برسیم انجام شود.
۲- ترکیبات سطوح شوری و پرایمینگ دیگری (از نظر مقدار و نوع ماده) مورد بررسی قرار گیرد.
۳- از آن‏جایی که اثر سالیسیلیک‏اسید بر تنش‏های دیگر در منابع بسیاری مورد توجه قرار گرفته است، لذا تاثیر پرایمینگ بر عوامل تنش‏زای دیگر بر روی این محصول مورد مطالعه قرار گیرد.
۴- مطالعه استفاده از مقادیر مختلف سالیسیلیک‏اسید به صورت محلول‏پاشی در مطالعات گلدانی یا مزرعه‏ای تحت تنش‏های مختلف توصیه می‏شود.
۸۱
۵- تجاری سازی سالیسیلیک‏اسید برای سهولت تهیه و استفاده از آن می‏تواند مورد توجه بخش صنعت قرار گیرد.
۶- ترویج استفاده از سالیسیلیک‏اسید با ایجاد مزارع آزمایشی و ایجاد تسهیلات برای توزیع آن به کشاورز توسط وزارت جهاد کشاورزی می‏تواند کشاورزان را به استفاده از این ماده ترغیب نماید.
۷- کاربرد سالیسیلیک‏اسید به میزان ۱۰۰ پی‏پی‏ام به صورت پرایمینگ برای کشت شبدر برسیم تحت تنش شوری توصیه می‏شود.
۸۲

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...